poniedziałek, 25 lutego 2013

Szaszłyki wieprzowe z papryką, szczypiorem i serem

Po raz kolejny przygotowywałam danie obiadowe bez zbytniego planowania, ze składników akurat dostępnych w lodówce. Zdecydowałam się zmielić kawałek karkówki i przygotować z niego mięsne szaszłyki. Dotychczas na blogu pojawiły się trzy przepisy na tego typu mięsne przysmaki, czyli kebab z wołowinymarokańskie kofty oraz kofty z miętą. Obie propozycje przygotowywałam z wołowiny, tym razem zmierzyłam się z wieprzowiną. Przygotowane w ten sposób szaszłyki były wyraziste w smaku i bardzo miękkie oraz soczyste w środku. Świetnie współgrały z orzeźwiającym, ogórkowym sosem. 

Składniki (6-8 szaszłyków):

300 g mielonej wieprzowiny (u mnie samodzielnie zmielona karkówka)
1 czerwona cebula, drobno posiekana
1/2 dużej żółtej papryki, pokrojona w bardzo drobną kostkę
1/2 łyżeczki posiekanej ostrej papryczki
2 łyżki szczypioru, posiekanego
2-3 łyżki wyrazistego w smaku, tartego sera
1 małe jajko (lub 1 żółtko i połowa białka)
2-3 łyżki bułki tartej
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
dodatkowo: patyczki do szaszłyków

Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej cebulę wraz z chilli. Dodajemy drobno pokrojoną żółtą paprykę, przesmażamy ją przez 2-3 minuty. Odstawiamy całość do ostygnięcia.

Do miski przekładamy mięso, dodajemy ostudzoną cebulę z papryką, szczypior, jajko i ser. Mieszamy. Następnie dodajemy niewielką ilość bułki tartej, tak by masa nie była taka klejąca. Doprawiamy solą i pieprzem. 

Z otrzymanej masy formujemy wilgotnymi dłońmi wałeczki o długości około 8 cm. Nadziewamy je na patyczki do szaszłyków. Smażymy na rozgrzanej, lekko natłuszczonej  patelni grillowej z każdej strony.

Uformowane mięsne wałeczki możemy usmażyć bez użycia patyczków do szaszłyków otrzymując małe kotleciki. 

Ja swoje szaszłyki podałam z ziemniaczanymi talarkami oraz ogórkowym sosem cacik.


8 komentarzy:

  1. Lubię takie potrawy. I też uważam, że sosy typu tzatziki świetnie pasują do takich szaszłyczków :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostatnio jakoś tak mam wielką ochotę na sosy ogórkowe typu cacik czy tzatziki :) Bardzo je lubię :) I moim zdaniem świetnie pasują do takich dań.

      Usuń
  2. Smakowicie się prezentują :) A u Ciebie się chyba troszkę zmieniło na blogu, co? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A tak troszeczkę :) Wiosna idzie to pomyślałam, że warto coś zmienić. A na stary szablon nie mogłam już patrzeć. Mam jeszcze kilka wizji i pomysłów to parę rzeczy zmienię.

      Usuń
  3. Uwielbiam tego typu jedzenie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie jak najbardziej polecam Ci ten przepis :)

      Usuń
  4. Takie niepozorne, a na pewno oblednie smaczne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przede wszystkim bardzo miękkie w środku. I jako, że karkówka nie jest zbyt chudym mięsem to są soczyste w środku, a nie suche.

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...