Dawno nie było na blogu nic w azjatyckim stylu, a moja szuflada z makaronami bogata jest w różne rodzaje makaronów z tego regionu świata. Wyciągnęłam paczkę makaronu mie i zaczęłam zastanawiać się z czym go podać. Wybrałam mielone mięso i pory, dodałam świeży imbir, czosnek i suszoną ostrą papryczkę. Całość podduszona z sosem sojowym tworzy bardzo azjatycki klimat :) Danie najlepiej przygotować w woku, ale jeśli go nie macie to głęboka patelnia również nada się świetnie.
Składnik (2 porcje, 3 niewielkie):
200 g mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe)
1 czerwona cebula, posiekana
1 biała część pora (ok. 12 cm), pokrojona w półplasterki
1 łyżka posiekanego świeżego imbiru
3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 suszona ostra papryczka, rozkruszona (ja dodałam całą, jeśli chcecie łagodniejsze danie to usuńce pestki)
2-3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki posiekanego szczypiorku
czarny pieprz
2 łyżki oleju do smażenia (ja użyłam oleju z orzeszków ziemnych)
150 g makaronu mie (lub innych ulubionych noodli)
1 łyżeczka oleju sezamowego
Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim czerwoną cebulę. Dodajemy imbir, czosnek oraz papryczkę i przesmażamy przez chwilę.
Do cebuli dodajemy mielone mięso i smażymy je. W trakcie smażenia mięso dzielimy łopatką na małe grudki. Gdy mięso przestanie być surowe dodajemy pokrojonego pora oraz 2 łyżki sosu sojowego. Podduszamy aż por będzie miękki.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odlewamy, przelewamy chłodną wodą. Dodajemy łyżeczkę oleju sezamowego, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem.
Gdy pory będą już podduszone z mięsem próbujemy całości i doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie trzecią łyżką sosu sojowego. Dodajemy ugotowany makaron oraz posiekany szczypiorek. Całość mieszamy.
bardzo mi się podoba, bo zawiera takie typowo 'nasze' składniki a daje super azjatycki efekt :) brawo Karroll!!!
OdpowiedzUsuńJak z porem, to ja sie pisze :)
OdpowiedzUsuńJuż nie kasza, ale szczerze mówiąc ostatnio jakoś stosunkowo częsciej jadam makarony niż kiedyś ;p
OdpowiedzUsuń