poniedziałek, 20 maja 2013

Chilli z białej fasoli i indyka

Przepis na to chilli w stylu kuchni tex-mex poznałam na warsztatach w restauracji Blue Cactus, o których pisałam Wam nie dawno. Chilli bardzo mi smakowało, dlatego postanowiłam przygotować je w domu. Dokonałam delikatnych zmian proporcji, przygotowałam chilli nieco ostrzej niż w oryginale, wykorzystałam indyka zamiast kurczaka oraz przede wszystkim zastosowałam samodzielnie zrobioną przyprawę cajun. Wyszło smacznie i pikantnie. Chilli podałam ze znacznie lżejszym dodatkiem czyli ryżem z limonką i kolendrą. Lekki i orzeźwiający ryż był świetnym kontrastem dla cięższego, pikantnego chilli. 

Chilli z białej fasoli i indyka

Składniki (4 porcje):
(na podstawie warsztatów w Akademii Blue Cactus)

300 g piersi z indyka (może być też kurczak)
2 łyżki przyprawy cajun, kupionej lub zrobionej samodzielnie
300 g suchej białej fasolki, zalana wrzątkiem i namoczona co najmniej kilka godzin wcześniej.
1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
2 ząbki czosnku
4-5 plasterków marynowanej papryczki jalapeno, drobno posiekane
500 ml bulionu warzywnego
2 łyżeczki kuminu
150 g odsączonej kukurydzy z puszki lub ziarna odcięte z 1-2 kolb
sól, pieprz

do podania: kwaśna śmietana i plasterki papryczki jalapeno

Pierś indyka kroimy na 3-4 mniejsze części i obtaczamy dokładnie w przyprawie cajun. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie mięso grillujemy (ja na patelni grillowej) przez kilka minut z każdej strony, a następnie odstawiamy by mięso odpoczęło na 5 minut. Następnie mięso kroimy w mniejsze kawałki.

W tym czasie w garnku o grubym dnie rozgrzewamy 3 łyżki oleju i wrzucamy na nią cebulę, czosnek oraz jalapeno, szklimy cebulę. Następnie dodajemy 1 łyżeczkę kuminu i mieszamy ją z cebulą przez 20-30 sekund, aż uwolni aromat. Dodajemy namoczoną i odsączoną białą fasolkę. Całość zalewamy bulionem warzywnym. Gotujemy białą fasolkę w bulionie do miękkości, w razie potrzeby dolewając wrzątku. 

Do miękkiej już cebuli dodajemy pokrojone w kostkę mięso, jedną łyżeczkę kuminu oraz kukurydzę. Jeśli używamy surowej kukurydzy z kolby to gotujemy całość przez 12-15 minut. Jeśli używamy konserwowej to gotujemy 5-7 minut. Pod koniec próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Podajemy z śmietaną i plasterkami jalapeno. Jako dodatek proponuję podać ryż z limonką i kolendrą

Przyprawa cajun
(na podstawie tego przepisu, z moimi małymi zmianami)

5 łyżeczek słodkiej papryki
1.5 łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżeczka ostrego chilli, w proszku
1 łyżeczka czarnego pieprzu, mielonego
1 łyżeczka białego pieprzu, mielonego
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1.5 łyżki suszonych płatków cebuli (lub 1 łyżeczka suszonej cebuli w proszku)

Tymianek i oregano przekładamy do moździerza i nieco ucieramy, ale nie na proszek. Przekładamy do miseczki. Suszone płatki cebuli w moździerzu dokładnie ucieramy na proszek. Przesiewamy przez bardzo drobne sitko do miseczki z tymiankiem i oregano. Dodajemy pozostałe przyprawy, mieszamy. Przechowujemy w szczelnym pojemniku (plastikowym lub szklanym).

Chilli z indyka

4 komentarze:

  1. Swietne to chilli! A za przyprawa cajun przepadam, ale nigdy nie robilam wlasnej. Teraz chyba zaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, chilli super. Ja bym to nazwala "biale chilli".
    Tak czekalam na akcje meksykanska a tu najpierw wylaczyla mnie z blogowania komunia a teraz mam aparat w naprawie i moge publikowac tylko to do czego juz mam porobione zdjecia:-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wielka szkoda Thiesso, że tak Ci się niefortunnie złożyło :(

      Usuń
  3. Mniam, takie rzeczy tylko... u Ciebie. Uwielbiam takie smaki i połączenia.
    Mnie niestety dopadła uczelnia i na razie nic meksykańskiego nie ugotowałam, biję się w piersi, za kilka dni zamieszczę chociaż tacos :)

    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...