Ryż z limonką i kolendrą przygotowany w ten sposób jest lekki i orzeźwiający. Świetnie pasuje jako dodatek do cięższych, pikantnych dań. Dobry zarówno na ciepło jak i po ostudzeniu. Jestem przekonana, że zasmakuje każdemu wielbicielowi cytrusów :)
Składniki (4 porcje):
(na podstawie "Kuchnia Meksykańska" z serii "Z kuchennej półeczki")
175 g ryżu długoziarnistego
1 cebula, posiekana bardzo drobno
2 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane
420 ml bulionu warzywnego
1 limonka
2 łyżki oleju
3 łyżki posiekanej drobno świeżej kolendry
Olej rozgrzewamy w garnku o grubym dnie. Dodajemy czosnek i cebulę i na niewielkim ogniu smażymy przez kilka minut, aż cebula zmięknie. Dodajemy suchy, wypłukany i osączony ryż. Przesmażamy go z cebulą i czosnkiem przez minutę. Cały czas mieszamy.
Zalewamy ryż gorącym bulionem warzywnym. Doprowadzamy płyn do wrzenia.
Jak pysznie musi smakować. Naprawdę ciekawie :)
OdpowiedzUsuń