czwartek, 16 maja 2013

Ryż z limonką i kolendrą

Ryż z limonką i kolendrą przygotowany w ten sposób jest lekki i orzeźwiający. Świetnie pasuje jako dodatek do cięższych, pikantnych dań. Dobry zarówno na ciepło jak i po ostudzeniu. Jestem przekonana, że zasmakuje każdemu wielbicielowi cytrusów :)

Ryż z limonką i kolendrą

Składniki (4 porcje):
(na podstawie "Kuchnia Meksykańska" z serii "Z kuchennej półeczki")

175 g ryżu długoziarnistego
1 cebula, posiekana bardzo drobno
2 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane
420 ml bulionu warzywnego
1 limonka
2 łyżki oleju
3 łyżki posiekanej drobno świeżej kolendry

Olej rozgrzewamy w garnku o grubym dnie. Dodajemy czosnek i cebulę i na niewielkim ogniu smażymy przez kilka minut, aż cebula zmięknie. Dodajemy suchy, wypłukany i osączony ryż. Przesmażamy go z cebulą i czosnkiem przez minutę. Cały czas mieszamy. 

Zalewamy ryż gorącym bulionem warzywnym. Doprowadzamy płyn do wrzenia.

Garnek przykrywamy i gotujemy na małym ogniu aż ryż wchłonie bulion i będzie miękki. Garnek z ryżem zdejmujemy z kuchenki. Z limonki wyciskamy sok i polewamy nim ugotowany ryż. Mieszamy całość widelcem. Dodajemy dwie łyżki posiekanej kolendry, mieszamy. Przed podaniem posypujemy pozostałą kolendrą.

Ryż z limonką i kolendrą

1 komentarz:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...