wtorek, 14 maja 2013

Gnocchi w sosie pomidorowym z cukinią

Kilka lat temu miałam okazję jeść w jednej z warszawskich restauracji bardzo smaczne gnocchi z pomidorami, cukinią i krewetkami. Ostatnio czytałam recenzję z wizyty w tej restauracji. Niestety szef kuchni się zmienił i podobno nie można już oceniać jej tak pozytywnie jak kiedyś. mam nadzieję, że to tylko chwilowa niedyspozycja i nadal będą serwowali smaczne jedzenie. 

Ta przeczytana recenzja przypomniała mi o tamtej porcji smacznych gnocchi sprzed kilku lat. Postanowiłam przygotować tego typu danie w domu. Zrezygnowałam z krewetek i przygotowałam prosty sos pomidorowy z cukinią. Przepis dodaję do akcji kulinarnej "Zielnik Kuchenny 2013"

W takich prostych sosach ważne są szczegóły: świeża, dobra cukinia, polski czosnek zamiast dostępnego w marketach chińskiego, świeże zioła czy dobre pomidory. O tej porze roku jeszcze nie ma w Polsce najlepszych pomidorów, dlatego warto korzystać z tych puszkowych. Jednak pamiętajmy, że puszka puszce nie równa - postarajmy się wybierać gęste, dobrej jakości pomidory - a nie takie, które przypominają wodę z zanurzonymi w niej kawałkami pomidorów. Ja przygotowałam wersję z dodatkiem papryczki peperoncini, ale śmiało możecie z niej zrezygnować i otrzymać pyszny, łagodny sos pomidorowy. Nie przesadzajmy z duszeniem sosu - niech cukinia będzie jeszcze lekko chrupiąca, a nie rozpadająca się. Smacznego!

Składniki (3-4 porcje):

500 g klusek gnocchi (gotowych lub zrobionych samodzielnie)
1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
1 cukinia, pokrojona w półplasterki (250-300 g)
1 średnia cebula, pokrojona w drobną kostkę
2 duże ząbki czosnku, bardzo drobno posiekane
3-4 gałązki świeżego tymianku
2 łyżki oliwy
sól, pieprz (najlepiej świeżo mielony), szczypta cukru
2 łyżki bardzo drobno startego sera - np grana padano, parmezan lub szeneker
ew. 1 suszona papryczka peperoncini

W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią czosnek i oberwane listki tymianku (oraz pokruszoną papryczkę, jeśli chcemy wersję pikantniejszą). Podsmażamy przez 30 sekund, a następnie dodajemy cebulę i szklimy ją. Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojoną cukinię i smażymy ją przez 2-3 minuty wciąż mieszając.

Zalewamy całość pomidorami. Doprawiamy delikatnie solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 12-15 minut. Mieszamy od czasu do czasu. Podduszony sos próbujemy i ewentualnie dodatkowo doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Jeśli korzystamy z samodzielnie przygotowanych gnocchi to gotujemy je w osolonym wrzątku, a następnie dodajemy do sosu i przez chwilę podgrzewamy z sosem. Jeśli korzystamy z dobrej jakości gotowych gnocchi to dodajemy do sosu 100 ml gorącej wody, dodajemy gnocchi i delikatnie mieszamy. Gotujemy gnocchi w sosie, pod przykryciem.  Od czasu do czasu mieszamy. 

Na koniec dodajemy tarty ser i mieszamy go dokładnie z sosem i gnocchi. 


6 komentarzy:

  1. Nazywam sie Maggie i jestem kluchozerca :) Na twoje gnocchi rzucilabym sie bez namyslu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno jest smaczne :) Zapraszam do udziału w akcji Wegetariański obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wstyd się przyznać, ale nigdy nie jadłam gnocchi ;) Jestem bardzo ciekawa jak smakują?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A kopytka jadłaś? Gnocchi to są takie włoskie kopytka. Zbliżone są do siebie w smaku. :)

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...