Krewetki z warzywami w aromatycznym sosie, a do tego pyszny ryż basmati to wspaniały posiłek. A im więcej aromatów tym lepiej. Szczególnie, że krewetki chłoną wszystkie smaki. Zdecydowałam się na przygotowanie dania z nimi w celu przetestowania kolejnego produktu marki Patak's z otrzymanej niedawno paczki.
Jeśli chodzi o sos tikka masala marki Patak's to myślałam, że będzie nieco ostrzejszy. Po dwóch papryczkach na opakowaniu oczekiwałam nieco więcej. Ale ja jestem zdecydowanie zwolenniczką takich pikantniejszych sosów :) Jeżeli wolicie ostrzejsze smaki to zdecydowanie dodajcie nieco ostrej papryczki do smażenia cebuli i papryki - wtedy podkręcicie smak. Poza tym sos jest smaczny i mocno pomidorowy, więc jeżeli nie macie czasu lub ochoty na samodzielnie przygotowanie sosu to śmiało możecie sięgać po tą pozycję. Jeśli jednak macie chwilę wolnego to zdecydowanie zachęcam do samodzielnego ugotowania sosu tikka masala :)
1 średnia cebula, drobno posiekana
1 czerwona papryka, pokrojona w drobną kostkę
1 łyżka klarowanego masła (lub oleju roślinnego)
160 g krewetek (moje było mrożone, obgotowane)
175 g sosu tikka masala Patak's (1/2 słoika)
sól, pieprz
100 g ryżu basmati
ewentualnie: suszona ostra papryczka
Przygotowujemy krewetki - świeże obieramy z pancerzyków, odrywamy głowy. Mrożone krewetki rozmrażamy i osuszamy.
W garnku rozgrzewamy klarowane masło i wrzucamy na nie cebulę oraz czerwoną paprykę (W tym momencie możemy dodać również rozkruszoną suszoną ostrą papryczkę). Smażymy przez 3-4 minuty, a następnie dodajemy sos tikka masala. Podduszamy na małym ogniu cebulę i paprykę w sosie przez 7-8 minut, a następnie dodajemy krewetki. Jeśli korzystamy z obgotowanych krewetek to trzymamy je w sosie 1-2 minuty, te surowe 4-5. Na koniec doprawiamy dodatkowo solą i pieprzem do smaku.
Wiadomo, domowy najlepszy... Ale te sosy Patak's sa calkiem niezle. A pasty jeszcze lepsze.
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, dla krewetkowego fana jak Ja - jak znalazł :)
OdpowiedzUsuńo tak tak, z krewetami popełnię i ja <3 ale wiesz, sądzę, że lepiej dodać ostrości od siebie niż dymić ostrością oryginału... pamiętam jeden sos z akcji chińskiej. zabił mnie ;)
OdpowiedzUsuńNie no jasne, różne mają ludzie poczucie ostrości. Jednak tutaj mimo wszystko wydaje mi się nieco zbyt łagodnie jak na 2 papryczki. :)
UsuńW podobnym, ale domowym sosie jadam zwykle kurczaka, ale krewetki też muszą się świetnie z nim komponować! ;) Będę musiała spróbować, bo jeśli chodzi o krewetki wciąż wieje u mnie nudą - masełko i czosnek i jestem zadowolona ;)
OdpowiedzUsuńKrewetki na maśle z czosnkiem to z pewnością najprostszy i jeden z najlepszych sposobów na krewetki :) Ale warto je czasem podać inaczej :)
UsuńKrewetki uwielbiam więc to danie z pewnością dla mnie. Zachęciłaś mnie...
OdpowiedzUsuńPodziwiam Cię za to częste wykorzystywanie krewetek w kuchni. Mnie jakoś przerażają te skorupki, nóżki, ogonki, i jakoś nigdy nie umiem ich zrobić tak żeby być pewna, że są już gotowe...przygarnij mnie na jakiś kurs zarządzania krewetkami! ;)
OdpowiedzUsuń