środa, 1 maja 2013

Akcja Hola Mexico 3 - zaproszenie

Już po raz trzeci wspólnie spotykamy się by bawić się kuchnią meksykańską. W Polsce ten rodzaj kuchni kojarzy się głównie z chilli con carne i burrito, ewentualnie z nachosami i sosem guacamole. Jednak to o wiele za mało. Ta kuchnia to bogactwo smaków i aromatów, różnych w zależności od regionu. Oczywiście kuchnia meksykańska jest bogata w potrawy zawierające takie składniki jak: tortille, kukurydza, fasola czy ostre papryczki. Jednak to zdecydowanie nie wszystko i swoją akcją kulinarną chciałabym zachęcić Was do zainteresowania się szerzej kuchnią meksykańską. 

Zacznijmy od północnej części Meksyku. Ten obszar graniczący z USA charakteryzuje się mocnym przeplataniem wpływów pomiędzy kuchnią amerykańską i tradycyjną meksykańską - tu powstaje tzw. kuchnia tex-mex. Z tego regionu pochodzą najbardziej znane w Polsce potrawy (przepis na burrito). To królestwo wołowiny, tak popularnej również w stanie Teksas. Wielu z Was może zdziwić fakt, że słynne chilli con carne to danie bliższe Teksasowi niż Meksykowi. Północny Meksyk charakteryzuje się też dużą popularnością tortilli otrzymywanych z mąki pszennej (w przeciwieństwie do południowej części kraju, gdzie dominują tortille kukurydziane). 

W kuchniach obszarów położonych w okolicy Zatoki Kalifornijskiej, a także Zatoki Meksykańskiej pojawia się więcej ryb oraz owoców morza (szczególnie krewetek), ze względu na bogactwo okolicznych łowisk. Popularnością cieszy się ceviche, czyli surowa ryba zamarynowana przede wszystkim w soku z limonek (to danie popularne jest w wielu państwach Ameryki Łacińskiej i Południowej. W podobny sposób marynuje się również owoce morza, np krewetki, homary czy ośmiornice. Ryby popularne są również w rejonie Veracruz (słynna ryba a'la veracruzana - polecam)

Cały półwysep Jukatan przesiąknięty jest wpływami kuchni karaibskiej co wyróżnia go na tle innych regionów. Tutaj znajdziecie egzotyczne owoce takie jak papaja, owoc tamaryndowca czy awokado. Na półwyspie znajdziecie również ostre, lecz pyszne papryczki habanero. Z Jukatanu pochodzi również pyszna sopa de lima czyli ostra zupa limonkowa. Jest naprawdę rewelacyjna, więc warto spróbować :)

Regionem słynącym z pysznej czekolady oraz ponad 300 receptur na bogate w składniki sosy mole jest Oaxaca. Najsłynniejszym spośród sosów mole jest mole negro podawany zazwyczaj z indykiem lub kurczakiem. Zawiera m.in. czekoladę, chilli, cebulę i wiele innych składników, a jego wyjątkowość wynika z zawartości rośliny hoja santa. Innymi popularnymi sosami jest mole verde oraz mole coloradito. Z tego regionu pochodzi również znany ser Oaxaca - łagodny, delikatny, idealny do dań takich jak quesadillas, tortas czy nawet do zapiekania z chipsami nachos. 

Najsłynniejszym meksykańskim sosem jest mole poblano, pochodzący z regionu Puebla. O pochodzeniu tego sosu krążą dwie odrębne legendy. Wg jednej zakonnice z klasztoru Santa Rosa dowiedziały się o wizycie arcybiskupa mając w klasztorze jedynie starego indyka. Powierzając się boskiej opiece zakonnice zaczęły mieszać różne składniki i przyprawy, które miały w swojej kuchni. Przygotowanym z około dwudziestu składników sosem polały indyka i zaserwowały arcybiskupowi. Danie okazało się wspaniałe i smakowało ich gościowi. Druga legenda głosi, że ten sos powstał w czasach przed przybyciem Hiszpanów i był podawany Cortezowi przez Montezumę II. Niezależnie od okoliczności powstania sos składa się z około 20 składników i podawany jest z indykiem przy okazji większych świąt i uroczystości: wesela, urodziny czy Boże Narodzenie 

Jak widzicie kuchnia meksykańska jest naprawdę bogata. Mam nadzieję, że razem ze mną weźmiecie udział w tej kulinarnej zabawie :)

Zapraszam Was do zaglądania do poprzednich podsumowań:

1. Podsumowanie pierwszej edycji akcji Hola Mexico

2. Podsumowanie drugiej edycji akcji Hola Mexico


Otwórzmy się na Meksyk! Poznajmy go z kulinarnej strony :) Serdecznie zapraszam do akcji :)

A teraz kilka zasad:

- akcja kulinarna trwa do 31.05.2013
- po akcji na blogu pojawi się podsumowanie
- przepisy możecie dodawać na Mikserze Kulinarnym lub Durszlaku, a jeśli nie używacie tych agregatorów to wysyłajcie mi przepisy na adres: shinju1(małpa)wp.pl
- w każdym z dodawanych postów musi znaleźć się banner prowadzący do akcji (najlepiej ten z mojego bloga, a nie z agregatorów) lub link prowadzący do tego zaproszenia :)
- jeśli macie jakieś pytania to piszcie, w miarę możliwości postaram się pomóc :)

5 komentarzy:

  1. Chyba muszę poszperać za przepisami kuchni meksykańskiej :) Takiej u Mnie jeszcze na blogu nie ma, nie licząc chilli con carne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to rzeczywiście polecam poszukać i dołączyć się :)

      Usuń
  2. Co roku czekam na te akcje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajna akcja z jedną, z moich ulubionych kuchni :) Banerek mam dodany po wpisem na blogu mam nadzieję, że teraz będzie wszystko ok :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Szkoda, że nie mogę już dodać mojego ulubionego chili z porterem i cynamonem http://zbieramliscie.blogspot.com/2012/10/chili-con-carne-z-porterem-i-cynamonem.html :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...