Dzisiaj prezentuję Wam jeden z najprostszych dodatków do dań z grilla - masło czosnkowo-tymiankowe. Nie przepadam za gotowymi produktami typu masło do pieczywa czosnkowego, dlatego zwykle staram się takie smarowidło przygotowywać samodzielnie. Od jakiegoś czasu duża główka dobrego polskiego czosnku stała się jednym ze stałych składników zabieranych przeze mnie na wyjazdy połączone z grillowaniem.
Przygotowanie takiego masła jest bardzo szybkie i mało skomplikowane. Proponuję Wam wersję z dodatkiem suszonego tymianku, ale jeśli wolicie "czyste" masło czosnkowe to po prostu ten tymianek pomińcie. Możecie też zastąpić go swoimi ulubionymi ziołami :) Zdecydowanie jest smaczniej niż w przypadku produktów gotowych :)
Składniki:
100 g miękkiego masła
1 łyżeczka suszonego tymianku
3 ząbki czosnku
sól (u mnie morska w młynku)
do podania: pieczywo na grzanki
Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Masło przekładamy do miseczki, dodajemy do niego czosnek oraz tymianek. Doprawiamy niewielką ilością soli. Ucieramy całość dokładnie.
Wymieszane masło wykładamy na kawałek folii spożywczej. Zawijamy, formujemy wałeczek. Wkładamy masło do lodówki i zostawiamy na co najmniej 1-2 godziny.
Na około 30 minut przed grillowaniem wyjmujemy masło z lodówki by nieco zmiękło. Masłem smarujemy kawałki pieczywa z obu stron. Grillujemy lub obsmażamy po obu stronach, aż grzanki zaczną się złocić.
A mi sie taka wzbogacona o tymianek wersja bardzo podoba! Masz racje, po co kupowac, skoro tak latwo zrobic?
OdpowiedzUsuńFajny pomysł o wzbogacenie jego smaku ziołami:)
OdpowiedzUsuńMmm, uwielbiam! Masło czosnkowe do grilla jest niezastąpione :)
OdpowiedzUsuńJak piekłam sama pieczywo na grilla, to od razu takie z czosnkiem :D
Musi pięknie pachnieć. Na grzance super smakuje :)
OdpowiedzUsuńRobię tak samo :-) A teraz w sezonie dodaję świeże zioła.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!