czwartek, 31 października 2013

Penne z mięsem, porem i papryką

Jeżeli tak jak ja lubicie mieć w zanadrzu trochę dobrego, domowego bulionu (w lodówce lub w zamrażarce) to z pewnością wiecie jak dobre są sosy przygotowywane na jego bazie. Również sosy do makaronu. Podsmażone mięso i inne dodatki po uduszeniu z niewielką ilością bulionu zyskują na smaku i soczystości. Całe danie nabiera charakteru. Tak było też w przypadku mojego ostatniego makaronu z mięsem, porem i papryką. Dzięki domowemu bulionowi naprawdę wiele zyskał :) Do swojego dania wykorzystałam makaron pełnoziarnisty, ale spokojnie możecie użyć zwykłego pszennego.

Makaron z mięsem, porem i papryką

Składniki (5-6 porcji):

500 g pełnoziarnistego makaronu penne
500 g mielonej łopatki wieprzowej
1 biała część pora, pokrojona w półplasterki
1 duża żółta papryka, pokrojona w kostkę
200 ml bulionu
1-1.5 łyżki sosu sojowego
1 suszona papryczka peperoncini
1/3 szklanki tartego sera
olej do smażenia
ew. pieprz w młynku

Na dwóch łyżkach oleju smażymy pora wraz z rozkruszoną papryczką aż zmięknie. Następnie dodajemy mięso i obsmażamy je, a następnie dodajemy pokrojoną paprykę. Mięso zalewamy gorącym bulionem, doprawiamy sosem sojowym (Ilość sosu sojowego w zależności od tego jak słony mamy bulion - mój był bardzo delikatnie doprawiony, dlatego dałam 1.5 łyżki.).

Na średnim ogniu dusimy mięso redukując wlany bulion. W tym czasie gotujemy al dente makaron penne. Gdy 2/3 bulionu zostanie zredukowane mieszamy makaron z mięsem. Dodajemy tarty ser i ponownie mieszamy całość. Do podania możemy makaron oprószyć niewielką ilością świeżo zmielonego pieprzu. 

2 komentarze:

  1. lubię makaron pod każdą postacią ! pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne połączenie, kocham takie pasty ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...