sobota, 26 kwietnia 2014

Pikantny sos paprykowy. Sos czosnkowy z tymiankiem

Domowe sosy na bazie jogurtu doskonale nadadzą się do sałatek, jako dip do warzyw czy do domowych potraw typu fast food: wrapów czy kebabów. Moim zdaniem są zdecydowanie smaczniejsze od kupnych sosów, a także o wiele mniej kaloryczne. Szczególnie gdy wykorzystamy do ich przygotowania jogurt naturalny o niskiej zawartości tłuszczu. Oczywiście możecie również użyć jogurtu greckiego, co uczyni sos nieco bardziej kalorycznym, lecz nadal pysznym. 

Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować dwa sosy, które przygotowałam jako dodatek do wrapów z kurczakiem i warzywami. Pierwszy to dość klasyczny sos czosnkowy, urozmaicony o intensywny smak świeżego tymianku. Druga propozycja to coś w sam raz dla wielbicieli nieco pikantniejszych smaków. Ostrość tego sosu stopniujemy samodzielnie dodając mniejszą lub większą ilość tabasco - każdy może dostosować jego smak tak by był idealny. Po inne przepisy na sosy/dipy zapraszam do działu Sosy.

Sos czosnkowy i paprykowy


Sos czosnkowy z tymiankiem

200 ml gęstego jogurtu naturalnego (może być grecki)
2 łyżeczki oliwy EV
4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę lub bardzo drobno posiekane (wtedy dobrze jest je rozetrzeć z odrobiną soli)
1 łyżka listków tymianku, drobno posiekanych
sól, świeżo mielony czarny pieprz

Jogurt naturalny mieszamy z oliwą EV, rozdrobnionym czosnkiem oraz posiekanym tymiankiem. Doprawiamy do smaku solą i niewielką ilością świeżo zmielonego czarnego pieprzu, wstawiamy do lodówki na godzinę.

Dip czosnkowy z tymiankiem

Pikantny sos paprykowy z tabasco

150 ml gęstego jogurtu naturalnego (może być grecki)
1 łyżeczka czerwonego octu winnego
1 łyżka pasty warzywnej na bazie papryki, np ajvar, adżika (moja turecka pasta składała się m.in. z przecieru paprykowego i pomidorowego, orzechów włoskich i przypraw)
tabasco
sól

Jogurt naturalny mieszamy z ulubioną pastą warzywną oraz octem winnym. Doprawiamy do smaku niewielką ilością soli. Na koniec dodajemy tabasco w ilości wg uznania. Najlepiej dodawać po trochu i próbować, by nie przedobrzyć z ostrością. Ja dodałam ok. 10-12 kropli tabasco. Odstawiamy do lodówki na 30-60 minut.

Dip paprykowy z tabasco

A już wkrótce... pomysł na wrapy wraz z instrukcją ich zwijania.

Tortilla z kurczakiem i warzywami

2 komentarze:

  1. sos czosnkowy mamy opracowany już na tyle, że bałabym się go zmieniać, ale ten z ajvarem i tabasco, super :) zrobię z pewnością <3 i cudne miseczki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Shinju, oba przepisy są doskonałe :) Dziękuję! Sos czosnkowo-tymiankowy użyłam do mięsa marynowanego w oliwie ze świeżym tymiankiem, a potem pieczonego. Sos pikantny podałam do glazurowanej marchewki i zielonych szparagów :) Jeszcze raz dziękuję za inspirację :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...