Gdy podjęłam decyzję o przygotowaniu faszerowanych pieczarek bardzo szybko na myśl przyszła mi kasza. Te zdrowe ziarna zdecydowanie zbyt rzadko pojawiają się w polskich kuchniach. Mam wielką nadzieję, że takie przepisy jak mój dzisiejszy zachęcą Was do częstszego sięgania po kasze. Szczególnie, że są naprawdę różnorodne i można je wykorzystać do wielu ciekawych dań.
Do moich pieczarek wykorzystałam grubą kaszę jęczmienną, którą bardzo lubię. Wyrazisty smak farsz zawdzięcza speckowi (który możecie zastąpić dobrej jakości wędzonym boczkiem) oraz tartemu serowi bursztyn. Są pyszne. Można je podać zarówno jako samodzielną przekąskę jak i jako dodatek w daniu obiadowym. Ja podałam je jako dodatek do sznycli drobiowych w panierce serowej.
Zachęcam również do zapoznania się z innymi przepisami na faszerowane grzyby na moim blogu: grzyby portobello faszerowane serem korycińskim, szynką i pomidorami, pieczarki faszerowane szynką i cebulą, pieczarki nadziewane pieczarkami oraz pieczarki faszerowane z grilla.
Zachęcam również do zapoznania się z innymi przepisami na faszerowane grzyby na moim blogu: grzyby portobello faszerowane serem korycińskim, szynką i pomidorami, pieczarki faszerowane szynką i cebulą, pieczarki nadziewane pieczarkami oraz pieczarki faszerowane z grilla.
Składniki:
12 dużych pieczarek
1/2 szklanki grubej kaszy jęczmiennej
1/2 szklanki tartego sera (u mnie bursztyn)
1/2 cebuli, drobno posiekanej
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
3 gałązki świeżego tymianku
3 plastry specku lub wędzonego boczku, bardzo drobno pokrojone
4 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku
3 łyżki oliwy
sól, pieprz
W garnku o grubym dnie zagotowujemy 1,5 szklanki wody z 1 łyżką oliwy, lekko solimy. Dodajemy kaszę jęczmienną i na małym ogniu, pod przykryciem gotujemy ją aż wchłonie całą wodę. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy na 10 minut pod przykryciem.
Pieczarki oczyszczamy, odrywamy nóżki. Jeśli chcecie to możecie je delikatnie obrać (ja tam zrobiłam), ale nie jest to konieczne. Nóżki drobno siekamy, kapelusze lekko oprószamy solą i skrapiamy oliwą.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Szklimy na niej cebulę wraz z czosnkiem i gałązkami tymianku. Następnie dodajemy speck lub boczek i obsmażamy go przez chwilę, aż będzie złocisty. Do podsmażonej cebuli ze speckiem dokładamy pokrojone nóżki pieczarek i smażymy 3-4 minuty.
Gdy nóżki pieczarek będą już podsmażone na patelnię dodajemy ugotowaną kaszę. Dokładnie mieszamy ją z pozostałymi składnikami. Odstawiamy do ostygnięcia.
Pieczarki układamy w foremce do zapiekania i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez 15 minut. W tym czasie mieszamy ostudzony farsz z kaszy z startym serem oraz szczypiorkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Foremkę z podpieczonymi pieczarkami wyjmujemy z piekarnika. z każdej pieczarki wylewamy do foremki płyn, który zgromadził się w jej środku podczas zapiekania. Na każdą pieczarkę wykładamy porcję farszu z kaszy. Pieczarki ponownie wstawiamy do piekarnika i zapiekamy kolejnych 10-12 minut.
We wspólnym przygotowaniu faszerowanych pieczarek poza mną udział wzięły: Mopsik, Panna Malwinna, Mirabelka, Siaśka, Marta oraz Pela. Bardzo dziękuję Wam za kolejne wspólne gotowanie. Przepis dodaję do akcji Pieczarkowy Tydzień Mopsika.
Wyglądają bardzo smakowicie, bardzo lubię pieczarki w towarzystwie kaszy. Pamiętaj o dodaniu wpisu do akcji ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo ciekwie, chyba wypróbuje, bo zdecydowanie zbyt rzadko jem kaszę.
OdpowiedzUsuńPolecam je :) I kasze też polecam, można z nich różności przygotować.
Usuńdawno już kaszy jęczmiennej nie było u mnie :) a pieczarki lubię :) ciekawy pomysł
OdpowiedzUsuńFajnie wyglądają. Ciekawie i smacznie. Chetnie sięgnęłabym po jedną :)
OdpowiedzUsuń