Sezon szparagowy w pełni. Te wspaniałe warzywa dostępne są tak krótko, dzięki czemu mają szansę być naprawdę docenione i mogą królować w naszych kuchniach. Wraz z kilkoma innymi blogerkami (Mirabelką, Zuzią, JustInką, Mopsikiem oraz Martą) przygotowałyśmy wirtualnie kilka szparagowych dań. Ja zdecydowałam się na risotto ze szparagami. By je urozmaicić przygotowałam niewielką porcję bazyliowego pesto. Uprażone ziarna słonecznika są smacznym urozmaiceniem. Szparagów przed dodaniem do ryżu nie gotowałam , by pozostały jędrne i chrupiące. Kremowy ryż z pesto oraz chrupiące szparagi i słonecznik to doskonałe połączenie.
Składniki (2 porcje):
150 g ryżu arborio
1 mała cebula, drobno posiekana
15-16 cienkich zielonych szparagów
500 ml bulionu warzywnego
garść liści bazylii
2 łyżki tartego sera, np bursztyn, parmezan, grana padano
2 łyżki ziaren słonecznika, uprażonych na złoto na suchej patelni
oliwa, masło
sól
Szparagi dokładnie myjemy, odłamujemy końcówki. Oddzielamy główki szparagów, a resztę kroimy na mniejsze kawałki. Jeśli używaliśmy grubszych szparagów to warto je przez minutę zblanszować we wrzątku, przełożyć do zimnej by zatrzymać proces gotowania, a następnie osuszyć.
Na patelni lub w garnku rozgrzewamy dwie łyżki oliwy z łyżką masła, a następnie szklimy na nich cebulę. Dodajemy ryż i obsmażamy go, aż ziarenka zaczną być przezroczyste. Do ryżu dodajemy pierwszą porcję bulionu (60-80 ml) i na średnim ogniu pozwalamy by ryż wchłonął bulion. Od czasu do czasu mieszamy. Kiedy ryż wchłonie pierwszą porcję bulionu dodajemy kolejną. Każdą porcję wlewamy do ryżu dopiero, gdy poprzednia zostanie zaabsorbowana.
W tym czasie liście bazylii, ser i jedną łyżkę uprażonych ziaren słonecznika ucieramy wraz z oliwą na pesto. Oliwę dodajemy w małych porcjach do uzyskania pożądanej przez nas konsystencji. Ja dodałam jakieś 2-2.5 łyżki oliwy.
Wraz z ostatnią porcją bulionu dodajemy do ryżu szparagi (bez główek), dokładnie mieszamy je. Gdy ryż wchłonie bulion dodajemy główki szparagów oraz dwie łyżeczki świeżo zrobionego bazyliowego pesto. Doprawiamy do smaku solą. Dodajemy łyżkę masła. Mieszamy, zdejmujemy patelnię z ognia. Odstawiamy na dwie minuty. Podajemy posypane pozostałymi uprażonymi ziarnami słonecznika.
Wygląda bardzo apetycznie. Dziękuję za wspólne gotowanie :)
OdpowiedzUsuńO, ja też połączyłam szparagi z ryżem:) Twoja propozycja bardzo mi się podoba, risotto jest na pewno przepyszne. Dziękuję za pierwsze spotkanie w wirtualnej kuchni:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne risotto!:)
OdpowiedzUsuńOoo, ale numer, widzę bazyliowe risotto- jak u mnie :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDokładnie :) I właśnie dlatego mnie Twój przepis od razu przyciągnął jak go zobaczyłam :) Pozdrawiam
Usuń