poniedziałek, 2 czerwca 2014

Cukinia faszerowana brązowym ryżem, pomidorami i serem

Co powiecie na faszerowane warzywa? Pole do popisu jest bardzo szerokie. Można nadziać praktycznie wszystko: paprykę, bakłażana, cukinię, pomidory, a nawet cebulę, kalarepkę lub selera. Właściwie ograniczenia tkwią tylko i wyłącznie w Waszej wyobraźni. Podobnie sytuacja wygląda jeśli chodzi o farsz - tutaj macie jeszcze większe pole do popisu. Jednym z warzyw, które doskonale nadaje się do faszerowania jest okrągła cukinia (właściwie jakby stworzona do tego by ją nadziać). Mieliście z nią kiedyś do czynienia? Jeśli nie, a zobaczycie ją kiedyś w jakimś warzywniaku to koniecznie kupcie. Nadziana i upieczona jest naprawdę doskonała. Ja do farszu wykorzystałam m.in. brązowy ryż, chorizo, suszone pomidory i mozzarellę. Smakował świetnie. Jeżeli nie jecie mięsa to zrezygnujcie z dodawania chorizo, też będzie dobre. 


Składniki (na 3 porcje):

3 okrągłe cukinie (lub ewentualnie 3 średnie podłużne)
100 g brązowego ryżu
2 łyżki oliwy
3 łyżki drobno posiekanego chorizo (kostka 3x3 mm)
1 mała cebula, drobno posiekana
2 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
5 suszonych pomidorów z oliwy, drobno pokrojonych
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1/2 szklanki mozzarelli, drobno startej lub pokrojonej
sól, pieprz

Brązowy ryż gotujemy na sypko. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej przez chwilę chorizo. Następnie dodajemy posiekaną cebulę z czosnkiem i szklimy ją na małym ogniu. Dodajemy pokrojone suszone pomidory, koncentrat pomidorowy i 1/3 szklanki wody. Mieszamy, podduszamy przez kilka minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy ugotowany ryż, całość mieszamy. Trzymamy na patelni przez chwilę, aż ryż wchłonie płyn z patelni. Odstawiamy do przestudzenia.

Ostudzony ryż mieszamy z mozzarellą. Próbujemy i ewentualnie dodatkowo doprawiamy. Z okrągłych cukinii odkrawamy wierzch (powstają "czapeczki"). Przy użyciu łyżki wydrążamy ze środka gniazda nasienne, zostawiając miąższ przy skórce. Oprószamy od środka solą i pieprzem. Napełniamy każdą cukinię farszem. Przykrywamy czapeczką. Ustawiamy w foremce do zapiekania nasmarowanej oliwą, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Zapiekamy przez około 30 minut. 

W przypadku podłużnych, średnich cukinii przekrawamy je na pół, wydrążamy łyżką nasiona. Wykładamy do powstałych "łódeczek" farsz. Oprószamy z wierzchu niewielką ilością drobno startego sera. Zapiekamy w piekarniku przez 30 minut. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...