piątek, 30 maja 2014

Molletes - meksykańskie grzanki z fasolą i serem

Molletes to popularne meksykańskie zapiekane kanapki. Ich podstawą jest pszenna bułka bolillos, podobna do popularnej bagietki, jednak mniejsza, owalna, z nacięciem na środku. Z wierzchu jest chrupiąca, a w środku puszysta i miękka. Do tego dochodzi tradycyjna, zasmażana fasola - przygotowana z fasoli pinto lub czarnej (u mnie z fasoli pinto) oraz ser - zwykle meksykański oaxaca lub chihuahua. Niestety żadnego z tych serów nie można kupić w Polsce, pozostaje nam zastąpić ten ser mozzarellą lub delikatnym cheddarem. Nie martwcie się, z nimi też wychodzi pysznie. Zapieczone bułeczki z fasolą i serem podajemy ze świeżą salsą na bazie pomidorów. Warto pamiętać, że ze względu na pastę fasolową te grzanki są bardzo sycące i nie można zjeść zbyt wiele na raz.
Molletes przygotowałam wraz z Panną Malwinną w ramach meksykańskiej akcji Hola Mexico.



Składniki (na 4 grzanki):

2 bułki bolillos (alternatywnie można wykorzystać bułki pszenne poznańskie lub małą bagietkę)
8 łyżek zasmażanej, meksykańskiej fasoli
8-10 łyżek tartego sera mozzarella
salsa np pico de gallo (na zdjęciu salsa: pomidory, cebula, sok limonki, salsa chipotle)

Bułki przekrawamy na pół. Na każdą połowę nakładamy 2 łyżki zasmażanej fasoli. Posypujemy serem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopnie na 3-5 minut, aż bułka będzie lekko chrupiąca, a ser na wierzchu się rozpuści. Podajemy z salsą pomidorową np pico de gallo.

4 komentarze:

  1. Bardzo się cieszę, że przygotowałyśmy je wspólnie. Gdyby nie Twoja akcja, zapewne odłożyłabym ich realizację jeszcze o kilka miesięcy. Kanapki są świetne i z pewnością często będę je powtarzać.
    Uściski :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też się cieszę, że je zrobiłam. Nie spodziewałam się, że będą takie smaczne :) Zrobiłam też z nowego przepisu zasmażaną fasolę. Wyszła bardzo smaczna, więc pewnie też ją na bloga dodam.

      Usuń
  2. Fasola, ser i salsa to szczególnie apetyczne połączenie. Już mi ślinka cieknie na myśl o tych kanapkach, muszę je przygotować:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super. W lecie czesto robie zasmazana fasole (nie wiem, czamu akurat latem, ale pasuje jako dodatek do wielu dan jakie robie), wiec bez watpienia wyprobuje wersje kanapkowa.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...