poniedziałek, 7 lipca 2014

Makaron z wieprzowiną, groszkiem cukrowym i papryką

Po raz kolejny chciałabym Wam zaproponować szybkie danie z woka z azjatyckim makaronem. Jak w przypadku wszystkich dań przygotowywanych metodą stir-fry (mieszać-smażyć) konieczne jest przygotowanie wcześniej wszystkich składników, bo potem podczas smażenia wszystko idzie błyskawicznie. Warto składniki sosu wymieszać wcześniej w małej miseczce, by później nie tracić czas na odkręcanie kolejnych butelek czy wyciąganie łyżek. Warto korzystać z sezonowych warzyw, dlatego u mnie pojawił się działkowy groszek cukrowy. Makaron jest lekko pikantny ze względu na dodanie ostrej papryczki. Zrezygnujcie z niej, jeżeli wolicie łagodniejszą wersję dania. 


Stir fry z makaronem, wieprzowiną i groszkiem

Składniki (2 porcje):

100 g ulubionego makaronu do dań azjatyckich (u mnie indonezyjski pszenny z chilli)
odrobina oleju sezamowego
160-180 g mielonej wieprzowiny (np z łopatki)
1 średnia cebula, pokrojona w piórka
1 duży ząbek czosnku, pokrojony w cienkie plasterki
1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego imbiru
1 mała suszona ostra papryczka lub 1/3 łyżeczki suszonych płatków chilli
1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w cienkie paseczki
12 strączków groszku cukrowego, pokrojonych na mniejsze kawałki
3 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżeczka sosu ostrygowego
1/2 łyżeczki cukru
2/3 łyżeczki octu ryżowego
3 łyżki wody
1/2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
2-3 łyżki oleju

Makaron przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu (część makaronów wymaga gotowania, niektóre jedynie moczenia w gorącej wodzie). Po przygotowaniu mieszamy z niewielką ilością oleju sezamowego. 

W małej miseczce przygotowujemy sos. Łączymy sos sojowy, sos ostrygowy, cukier, ocet ryżowy, wodę oraz skrobię kukurydzianą. 

Mocno rozgrzewamy pusty wok, następnie wlewamy do niego olej i rozgrzewamy go. Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną cebulę i obsmażamy ją przez chwilę. Dodajemy imbir, ostrą papryczkę i czosnek, smażymy przez 15-20 sekund, a następnie wrzucamy mielone mięso. Cały czas mieszamy wszystko łopatką lub łyżką. Smażymy mięso, a gdy będzie miało brązowy kolor dodajemy pokrojoną paprykę. Smażymy dwie minuty, dodajemy groszek cukrowy i smażymy kolejne dwie minuty. 

Mieszamy zawartość miseczki z sosem i wlewamy całość do woka. Zagotowujemy sos i czekamy, aż zgęstnieje wciąż mieszając zawartość woka. Na koniec dodajemy do woka przygotowany makaron, dokładnie mieszamy go z pozostałymi składnikami. 

Stir fry z makaronem, wieprzowiną i groszkiem

3 komentarze:

  1. Mmmmmmmmm....
    I jakie piękne pałeczki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie wschodnie dania ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie. Ostatnio również przygotowałam podobne danie, z tym że postawiłam na drób, karmelizowaną cebulę i figi.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...