niedziela, 13 lipca 2014

Sałatka z brokuła i fety

Podajecie czasem ugotowane różyczki brokuła jako jarzynkę do obiadu? Ja jak najbardziej. Jednak samodzielny brokuł może szybko się znudzić, więc warto go czasem urozmaicić. Na przykład przygotowując prostą sałatkę z nim w roli głównej. Bardzo odpowiada mi połączenie brokułowych różyczek z serem feta. Jest doskonałe. Do tego lekki jogurtowy sos i uprażony słonecznik. Lista składników krótka, a efekt doskonały. Połączenie brokułów i sera feta mogliście na moim blogu widzieć również w przepisie na sałatkę brokułową z fetą i jajkami, do której przygotowania także Was zachęcam.

Sałatka brokułowa z fetą

Składniki:

1 duży brokuł
200 g sera feta
3-4 łyżki ziaren słonecznika
150 g jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
sól, świeżo mielony czarny pieprz

Jogurt naturalny mieszamy ze startym czosnkiem (lub przeciśniętym przez praskę). Doprawiamy delikatnie solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Odstawiamy do lodówki.

Brokuł dzielimy na małe różyczki. W garnku zagotowujemy wodę, solimy ją. Wrzucamy różyczki brokuła. Gotujemy 3-4 minuty, a następnie wyławiamy je łyżką cedzakową i przekładamy do miski z zimną wodą (by zatrzymać proces gotowania). Odlewamy wodę, a ugotowane różyczki brokuła zostawiamy w durszlaku lub na sicie by dokładnie odciekły.

Ser feta kroimy w kostkę. Ziarna słonecznika prażymy na złoto na gorącej, suchej patelni. Odstawiamy do ostudzenia.

Różyczki brokuła mieszamy z fetą i ziarnami słonecznika. Całość polewamy sosem.

Sałatka brokułowa z fetą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...