sobota, 25 października 2014

Sałatka makaronowa z pieczoną cukinią. Lasagne z mięsem i bakłażanem

Poza prezentowanym wcześniej makaronem z pieczoną dynią, ricottą i rozmarynem na dzisiejsze święto przygotowałam jeszcze dwa inne dania makaronowe. W końcu jak szaleć to szaleć, Światowy Dzień Makaronu jest tylko raz w roku. 

Drugim daniem, które przygotowałam dzisiaj była makaronowa sałatka. Taka sałatka jest dość sycąca, świetnie nadaje się do zabrania do pracy na drugie śniadanie czy lunch. Jak dla mnie wyśmienita.

Pasta salad with baked zucchini
Składniki:

200 g drobnego makaronu (u mnie małe kokardki, ale może być też orzo, gwiazdki, kółeczka, literki czy co też Wam się trafi)
1 cukinia (ok. 300 g)
20-25 ulubionych oliwek (u mnie kalamaty)
10-12 suszonych pomidorów z oliwy
300 g sera feta
oliwa
sól, pieprz ziołowy, ostra papryka

Cukinię kroimy wzdłuż na 6 części. Doprawiamy niewielką ilością ziołowego pieprzu oraz ostrej papryki. Obtaczamy w 2 łyżkach oliwy. Układamy w foremce skórką do dołu, oprószamy odrobiną soli. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 20 minut.

Makaron gotujemy, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i wykładamy na sito. Gdy makaron nieco się osuszy dodajemy odrobinę oliwy i dokładnie z nią mieszamy by się nie posklejał. Oliwki, ser feta oraz suszone pomidory kroimy drobno. Suszonych pomidorów nie należy osuszać zbytnio z oliwy, w której się znajdowały. Upieczoną cukinię kroimy w mniejsze kawałki. Mieszamy makaron, oliwki, ser, pomidory i cukinię. Jeżeli to konieczne dodajemy do sałatki jeszcze niewielką ilość oliwy. Doprawiamy do smaku ziołowym pieprzem.


Trzecim daniem przygotowanym na dzisiejsze święto była znana na całym świecie zapiekanka makaronowa czyli lasagne z mięsem i bakłażanem. Bardzo żałuję, że nie udało mi się zrobić żadnego przyzwoitego zdjęcia tej potrawie, bo była bardzo smaczna. Mam nadzieję, że po liście składników będziecie mogli stwierdzić, że to coś dla Was. A ja w miarę możliwości postaram się kiedyś wymienić zdjęcie na jakieś lepsze. Jako jedną z warstw wykorzystałam plastry bakłażana, które połączyłam z gęstym pomidorowym sosem doprawionym octem balsamicznym.

Warstwa mięsna:
500 g mięsa mielonego, mieszanego
1 cebula, drobno posiekana
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
150 ml lekkiego bulionu
olej
sól, pieprz

Sos beszamelowy:
500 ml ciepłego mleka
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa

Bakłażany z sosem pomidorowym:
1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
2 łyżki octu balsamicznego
sól, pieprz, szczypta cukru
1 duży bakłażan
2 łyżki oliwy

12 płatów makaronu lasagne (ja swoje obgotowywałam przez 3-4 minuty)
3/4 szklanki sera mozzarella

Bakłażana kroimy w plastry, obsypujemy grubą solą. Układamy na sitku, przykrywamy talerzykiem, obciążamy. Zostawiamy na 30 minut. Po tym czasie dokładnie opłukujemy z soli plastry bakłażana, a następnie osuszamy na ręcznikach papierowych.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju do smażenia. Smażymy na nim powoli cebulę z czosnkiem, aż zmięknie. Dodajemy mięso i obsmażamy je. Całość zalewamy bulionem, doprawiamy pieprzem i szczyptą soli i na niewielkim ogniu gotujemy, aż większość płynu odparuje. Następnie doprawiamy do smaku solą i ew. pieprzem.

Pomidory wraz z octem balsamicznym umieszczamy w niewielkim garnku. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru. Gotujemy na małym ogniu, aż powstanie nam gęsty pomidorowy sos (15-17 minut). Plastry bakłażana obtaczamy w dwóch łyżkach oliwy, a następnie obsmażamy na rumiano na patelni. 

Następnie przygotowujemy sos beszamelowy. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy ją z masłem. Po chwili zaczynamy dodawać mleko. Cały czas mieszając gotujemy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.

W foremce układamy 4 płaty makaronu. Na nie wykładamy połowę mięsa, następnie połowę sosu beszamelowego. Przykrywamy 4 płatami makaronu, układamy plastry bakłażana, a na nich całość sosu pomidorowego. Przykrywamy sos pomidorowy kolejnymi 4 płatami makaronu. Wykładamy resztę mięsa, polewamy pozostałym sosem beszamelowym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 15 minutach posypujemy serem i pieczemy kolejnych 15 minut. 


6 komentarzy:

  1. Wszystko bardzo apetyczne. Zarówno sałatka, jak i lasagne bardzo w moim guście :)

    OdpowiedzUsuń
  2. i właśnie to przygotowałam wczoraj na kolacje ;) wyszło przepyszne, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. jak zwykle bardzo pomysłowe dania :) pozdrawiam serdecznie i próbuję ich u siebie w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zgadzam się ze wszystkimi :) super danie!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...