piątek, 3 lipca 2015

Słodko-pikantna pierś kurczaka. Na grilla.

Najgorsze co kojarzy mi się z grillem to podanie suchego i niedoprawionego mięsa, które ktoś wrzucił na ruszt. Jeśli tylko mam możliwość to staram się przygotować samodzielnie mięso przed grillowaniem, by mieć pewność, że to co zjem będzie smaczne. Gotowe marynaty bardzo często zawierają dużo soli, co może przeszkadzać, jeśli ktoś tak jak ja używa jej stosunkowo niewiele. Z tego powodu warto znaleźć wolną chwilę (najlepiej dzień wcześniej) i doprawić mięso. Ostatnio marynaty na nasze grillowanie zaczął przygotowywać T. i muszę przyznać, że wychodzą mu doskonale. Także przepis na dzisiejszą jest jego autorstwa. Zachęcam Was gorąco do wypróbowania, bo tak przygotowana pierś kurczaka jest rewelacyjna. Doskonale sprawdzi się również jako element domowego posiłku, usmażona na patelni (a może i upieczona).

Słodko-pikantna pierś kurczaka


Składniki:

1 podwójna pierś kurczaka
150 ml pikantnego sosu mango i limonka
1 łyżka octu cytrynowego
2 łyżki oleju arachidowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
2 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżka miodu (tutaj spadź liściasta)
1 duży ząbek czosnku, drobno starty
kawałek świeżego imbiru, drobno startego (ilościowo tyle ile czosnku)
1 mała ostra papryczka, drobno posiekana
szczypta pieprzu
2-3 szczypty słodkiego chilli

Pierś kurczaka kroimy na cieńsze kotlety. Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą. Przygotowaną marynatą zalewamy kurczaka i dokładnie go w niej obtaczamy. Przekładamy do zamykanego pojemnika i wstawiamy do lodówki co najmniej na kilka godzin.

Zamarynowanego kurczaka grillujemy przez kilka minut z każdej strony. Kawałki kurczaka możemy również usmażyć uzyskując smaczny, skarmelizowany wierzch. Na zdjęciach możecie zobaczyć właśnie kurczaka w wersji smażonej, podanego z młodymi ziemniaczkami w maśle z koperkiem.

Caramelized chicken breast

Sweet and hot chicken

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...