czwartek, 20 sierpnia 2015

Lahmacun - turecka pizza

Lahmacun, czyli cienki placek ciasta pokryty mieszanką mielonego mięsa i warzyw to popularne danie kuchni tureckiej, nazywane często turecką pizzą. Najczęściej wykorzystuje się jagnięcinę lub baraninę, lecz spotykane są również wersje z wołowiną. Ja ze względu na ciężką dostępność jak i cenę jagnięciny zdecydowałam się przygotować swoje placki z wołowiną. Nie wiem jak smakowałyby z jagnięciną, ale wersja z wołowiną była pyszna i polecam ją każdemu. Co więcej - doskonale nadaje się do zabrania do pracy. Świetnie się odgrzewa.

Turecka pizza


Ciasto:
[na podstawie Turkish Food & Recipe]

3 szklanki pszennej mąki
1 szklanka mleka
7 g drożdży instant
40 ml oleju
2 łyżeczki soli
1 niepełna łyżeczka cukru

Podane składniki przekładamy do miski, mieszamy łyżką. Wykładamy na blat/stolnicę i zagniatamy przez kilka minut, aż uzyskamy jednolite, gładkie ciasto. Przekładamy do miski, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na dwie godziny by wyrosło.

Pod koniec wyrastania ciasta przygotowujemy farsz. Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni.

Farsz:
[na podstawie Turkish Food & Recipe]

300 g mielonej wołowiny
1 średnia cebula
2/3 czerwonej papryki
1/3 zielonej papryki
2 pomidory (najlepiej takie z dużą ilością miąższu)
1 łyżka pasty pomidorowo-paprykowej
1.5 łyżeczki papryki w proszku (u mnie 1 słodkiej, 1/2 ostrej)
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka czarnego pieprzu (dałam trochę mniej)
kilka gałązek natki pietruszki (wzięłam ok. 1/2 przeciętnego pęczka)
2 łyżki oliwy

Pomidory obieramy ze skórki kroimy na pół. Przekładamy do malaksera. Dokładamy papryki, cebulę pokrojoną na ćwiartki, natkę pietruszki i miksujemy do momentu aż uzyskamy bardzo drobne kawałki warzyw (nie chcemy gładkiej pasty!). Do miski przekładamy mięso, dodajemy zmiksowane warzywa, oliwę, pastę pomidorowo-paprykową oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy całość.

Z wyrośniętego ciasta odrywamy kulki wielkości piłeczki ping-pongowej. Rozwałkowujemy na cienki placek (2 mm grubości), układamy na papierze do pieczenia. Na każdym placku rozsmarowujemy 1 czubatą łyżkę farszu, Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 6-7 minut (3-4 placki na blaszce). Na talerzu rozkładamy czystą ściereczkę. Upieczone placki układamy na talerzu i zawijamy w ściereczkę. Zostawiamy na kilka minut. Dzięki temu placki zmiękną i będzie można je zwinąć lub złożyć bez połamania.

Polecam podawać skropioną sokiem z cytryny, z świeżymi warzywami.

Lahmacun przygotowały również SiankoMirabelka, Panna Malwinna i Martynosia, zaś Zuzia przygotowała Pide :)

Pizza turecka

5 komentarzy:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...