Do czego wykorzystujecie mięso pozostałe po ugotowaniu bulionu drobiowego? A marchewkę? Dzisiaj chciałabym zaprosić Was na sycącą zupę, w której wykorzystacie te składniki, jeżeli nie będziecie mieli innego pomysłu. Do przygotowania tej zupy ugotowałam bulion drobiowy na ćwiartkach kurczaka i włoszczyźnie, a następnie wykorzystałam marchewki i jedną z ćwiartek do zupy. Zupa bogata w kurczaka, ryż i warzywa jest sycąca i rozgrzewająca. Najlepszą konsystencję ma od razu po ugotowaniu, ponieważ z czasem ryż chłonie coraz więcej płynu i zupa staje się bardzo gęsta. Następnego dnia może być konieczne dodanie do niej dodatkowego bulionu. Ale nawet zgęstnienie nie zmienia faktu, że ta zupa jest po prostu dobra. :)
Składniki:
1 czerwona cebula, drobno posiekana
1 czerwona papryka, pokrojona w drobną kostkę
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 suszona papryczka peperoncino, pokruszona (można pominąć dla łagodnej zupy)
1,2 litra bulionu drobiowego
2 puszki (2 x 400 g) krojonych pomidorów
3/4 szklanki długoziarnistego ryżu
2 duże, ugotowane marchewki (u mnie z gotowania bulionu)
1 ugotowana ćwiartka kurczaka
sól, pieprz
olej
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy 2 łyżki oleju i szklimy na nim czerwoną cebulę wraz z czosnkiem i pokruszoną papryczką. Dodajemy paprykę, obsmażamy ją. Następnie do garnka dodajemy gorący bulion oraz pomidory z puszki. Zagotowujemy, a następnie zmniejszamy moc palnika i gotujemy na małym ogniu przez 25 minut. Do zupy dodajemy opłukany, a następnie osuszony na sicie ryż. Gotujemy na małym ogniu, aż ryż będzie miękki. Ugotowaną ćwiartkę kurczaka obieramy, pozbywamy się kości, chrząstek i skóry. Ugotowane mięso kroimy bardzo drobno. Marchewki kroimy w kostkę. Gdy ryż będzie miękki dodajemy do zupy pokrojonego kurczaka oraz marchewki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy kolejne 7-10 minut.
Taka gęsta i sycąca, idealna na te chłodne, listopadowe dni :)
OdpowiedzUsuńFajny wpis!
OdpowiedzUsuńRewelacja!
OdpowiedzUsuń