środa, 29 czerwca 2016

Makaron z cukinią, groszkiem i pomidorami

Regularność to ostatnio rzecz zanikająca w przypadku mojego bloga. Nie oznacza to oczywiście, że nie gotuję. Gotuję, a i owszem. Ale w mojej kuchni najczęściej pojawiają się szybkie, od dawna sprawdzone potrawy (wiele z nich od dawna jest już na blogu jak choćby makaron z cytrynową cukinią czy spaghetti z pomidorami i cukinią) lub takie, których mogę przygotować większą ilość, a potem zamrozić (większość przepisów z działu Klopsiki). Są jednak dni kiedy mam ochotę na coś nowego i pewnie wcale Was nie zdziwi, jeżeli mam na myśli makaron. Sposoby na które można podać makaron wciąż mnożą się w mojej głowie i nie mogę się nadziwić jak niektórzy ludzie mogą się ograniczać jedynie do spaghetti z sosem, który zwą "bolognese" (chociaż do ragù alla bolognese to mu daleko). Ja bym się szybko znudziła :) W każdym razie zmierzając do sedna mojego wywodu - przygotowałam makaron. Cukinia, słodkie pomidorki, groszek i koperek przywiezione z działki. A to wszystko połączone z makaronem poprzez pomidorową passatę. Prawdziwie letnie smaki. (Tutaj zdecydowanie zachęcam do przygotowania w sezonie pomidorowym własnych słoiczków wypełnionych gęstym, domowym przecierem.) W każdym razie - patelnie w ruch i ruszajcie do kuchni. Makaron czeka!

Makaron z cukinią, koperkiem i pomidorkami

Składniki (dla 2 osób):

1 mała cukinia lub 1/2 średniej, pokrojonej w cienkie półplasterki (ok. 150 g)
1/2 szklanki passaty pomidorowej (najlepiej domowej)
14-16 małych pomidorków, przekrojonych na pół (u mnie żółte)
garść świeżego zielonego groszku (poza sezonem mrożonego)
1 łyżka posiekanego koperku
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
1 ostra, suszona papryczka
160-200 g makaronu ( u mnie creste di gallo)
sól, pieprz

ew. ser (parmezan, dziugas, bursztyn...)

Na patelni rozgrzewamy oliwę i przesmażany czosnek oraz pokruszoną papryczkę. Dodajemy pokrojoną cukinię i smażymy aż się zarumieni. Dodajemy passatę pomidorową, zielony groszek. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Dusimy na maleńkim ogniu przez 7-8 minut. Do cukinii dodajemy przekrojone pomidorki oraz posiekany koperek. Podduszamy całość jeszcze 2-3 minuty, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na patelnię przekładamy makaron ugotowany al dente oraz 2 łyżki wody z gotowania makaronu. Dokładnie mieszamy, a następnie podajemy. 

Makaron możecie podać dodatkowo posypany ulubionym serem, ale ja z tego zrezygnowałam.

1 komentarz:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...