czwartek, 3 września 2009

Caprese

Przy okazji kulinarnej akcji Say Cheese, organizowanej na Durszlaku przez Przytulankę postanowiłam zamieścić przepis na prostą, ale znaną prawdopodobnie większości sałatkę caprese. Ten włoski specjał zagościł już dość dawno na stole w moim domu i wciąż jest przygotowywany.

Składniki:

2 kulki mozzarelli

2 duże pomidory

świeża bazylia

oliwa z oliwek

ocet balsamiczny

świeżo mielony pieprz

sól

Mozzarellę i pomidory kroimy w plastry, układamy na talerzu naprzemiennie. Posypujemy porwanymi listkami bazylii.Oliwę z oliwek delikatnie ubijamy z octem balsamicznym, a następnie polewamy mozzarellę i pomidory. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie odrobiną soli.

7 komentarzy:

  1. Znana i lubiana:) Do tego prosta i szybka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. I o to właśnie chodzi, żeby było szybko i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nigdy nie jadłam caprese
    ale pięknie wygląda:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. lato to najlepsza pora na robienie tej salatki - pomidory sa takie soczyste i pachnace sloncem...:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszna sprawa :-). Caprese mogę jeść codziennie. A polecam jeszcze dodać rucolę.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...