I kolejny raz przyszło mi przygotowywać ze składników dostępnych w domu jakiś makaron na szybko. Tym razem padło na składniki, którym bliżej do kuchni greckiej niż włoskiej (feta, oliwki), ale całość w połączeniu z makaronem bardzo mi smakowała. No ale ja bardzo lubię zielone oliwki i fetę :)
Niestety ze względu na fakt, że mam kiepskie oświetlenie, a makaron przygotowywany był późnym popołudniem - kolory są takie sobie.
Składniki (na 1 porcję):
1.5 łyżki oliwy z oliwek
garść zielonych oliwek nadziewanych pastą paprykową
1 ząbek czosnku
75-100 g fety
1 mała ostra papryczka
świeżo mielony czarny pieprz
porcja makaronu trottole tricolore
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
W czasie gotowania makaronu na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy na nią drobno posiekany czosnek, wypestkowaną, posiekaną drobno papryczkę i oliwki pokrojone w plasterki. Podsmażamy przez chwilę, dodajemy świeżo mielonego pieprzu. Na patelnię wykładamy ugotowany makaron, mieszamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę fetę i całość dokładnie mieszamy.
Uwielbiam takie makarony na szybko i bardzo często takie jemy - z wielkim smakiem:) Twój wygląda i brzmi bardzo fajnie, pomimo słabego oświetlenia.
OdpowiedzUsuńDanie rewelacyjne - nie ważne oświetlenie! Grunt to wspaniały smak ;) Chętnie kiedyś się na nie skuszę!
OdpowiedzUsuńpodoba mi się to makaronowe połączenie. oliwki, feta..to musi być pyszne;)
OdpowiedzUsuńbuziaki ;)
zdecydowanie danie dla mnie! i jakie szybkie :)
OdpowiedzUsuńgdy jestem zabiegana w tygodniu takie dania są najlepsze :))) a jakie sycące!
pozdrawiam ciepło!
proste i baaardzo smaczne:)
OdpowiedzUsuńdzisiaj kupiłam ten makaron i właśnie się zastanawiałam, jak go przyrządzić...;)
OdpowiedzUsuńLubię mieć tylko kilka składników do wyboru - to wzmaga kreatywność o tysiąc procent :-) Świetne danie!
OdpowiedzUsuńsmakowicie tu u Ciebie :) Zapraszam do mnie
OdpowiedzUsuń