wtorek, 10 maja 2011

Huevos Revueltos a la Mexicana czyli meksykańska jajecznica

Meksykańską fiestę czas zacząć! Już naprawdę nie mogłam się doczekać. I wreszcie nadeszła ta chwila. Na pierwszy ogień wrzucam pyszną jajecznicę, pochodzącą z książki Mexican Cookery.

Składniki (na 1 porcję):

2 jajka

1 mała ostra papryczka

1/2 małego pomidora

1/4 małej cebuli (choć ja miałam naprawdę malutką, więc dałam 1/2)

sól

1 łyżka oleju roślinnego

Jajka wbijamy do miseczki i lekko roztrzepujemy. Cebulę obieramy i drobno siekamy, papryczkę pozbawiamy pestek i siekamy, pomidora kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego papryczkę, cebulę i pomidora. Podsmażamy na patelni tylko przez chwilę, ponieważ chcemy aby składniki były podgrzane, ale wciąż chrupkie. Następnie warzywa zsuwamy na brzeg patelni i na patelnię wlewamy jajka. Podsmażamy je na małym ogniu, cały czas mieszając, aż będą prawie ścięte. W tym momencie mieszamy je z warzywami i doprawiamy solą. Trzymamy na ogniu jeszcze przez 1-2 minuty (w zależności od tego jak bardzo ścięte jajka chcemy).

8 komentarzy:

  1. Takie jajca na sniadanie to swietny pomysl. No i ta nazwa... Po hiszpansku wszystko brzmi ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziś się właśnie przymierzałem do akcji meksykańskiej. Efekty w czwartek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Az by sie chcialo zakrzyknąć: O'LE!!! :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha :)
    A dorzuć jeszcze trochę pokruszonych nachos i nieco czarnuszki.

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, mniam. I śniadanie jak malowanie! Ole! :)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Wreszcie ktoś robi jajecznicę na oleju:) Uwielbiam:) jeśli mogę polecić, to najlepszy z pestek winogron. Masło to już przeżytek;]

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...