I kolejna moja propozycja z kuchni tureckiej. Ten pomysł pochodzi z książki "Podróże kulinarne. Kuchnia turecka". Jest to kebab w formie szaszłyków z mięsa mielonego. Tego typu kebaby są bardzo popularne w Turcji. Mojej rodzinie również przypadły do gustu. Kebaby podałam z sosem cacik (który bardzo do nich pasował) oraz sałatką kisir. Również oba te przepisy szczerze polecam do wypróbowania.
Składniki (na 8 niewielkich kebabów):
0.5 kg mięsa mielonego (najlepiej wołowiny lub baraniny)
2 szalotki
1 jajko
1 łyżka posiekanej świeżej mięty
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
1 łyżeczka mielonej papryki (dałam słodką)
2 łyżki bułki tartej
szczypta mielonych goździków (ja jednego goździka rozgniotłam w moździerzu)
sól, świeżo mielony pieprz
oliwa z oliwek
patyczki do szaszłyków
Szalotki dokładnie siekamy w drobną kostkę. Mięso mielone wkładamy do miski i dodajemy do niego wszystkie składniki poza oliwą. Wyrabiamy masę (najlepiej rękoma). Zwilżamy zimną wodą ręce i formujemy z masy wałeczki. Każdy wałeczek nadziewamy na patyczek szaszłykowy. Z wierzchu smarujemy oliwą. Smażymy na mocno nagrzanej patelni grillowej z każdej strony. (Można je również przyrządzić na grillu)
Jadłam kiedyś cos bardzo podobnego w Maroku :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis :)
Bardzo smakowicie wygląda!:)
OdpowiedzUsuńpostaram się użyć suszonej lekko zwilżonej mięty. Bo nie mam świeżej, a przepis jest prze.....
OdpowiedzUsuńdzisiejszy obiad:)
OdpowiedzUsuńprzepis kotleta mielonego
OdpowiedzUsuń