wtorek, 9 sierpnia 2011

Carbonara

Zazwyczaj carbonara przygotowywana jest z użyciem makaronu spaghetti. Ja postanowiłam się wyłamać i przyrządzić to popularne danie z makaronem spighe, którego zostało mi trochę w paczce :) Wyszło równie smacznie co ze spaghetti :) Przepis pochodzi z tej strony, trochę zmienione składniki u mnie.

Składniki (dla 4 osób):

150 g pancetty (lub niezbyt tłustego boczku)
3 żółtka
1 całe jajko
350 g spaghetti (u mnie spighe)
100 g sera pecorino (u mnie parmezan), tarty
2 łyżki oliwy
pieprz

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. W czasie gotowania makaronu pancettę (boczek) kroimy w niewielką kostkę i podsmażamy na oliwie aż będzie lekko chrupiąca. Zdejmujemy pancettę z patelni i ostudzamy. Jajka roztrzepujemy, mieszamy z tartym serem, doprawiamy lekko pieprzem. Następnie wrzucamy do masy jajecznej ostudzoną pancettę. Gdy makaron będzie gotowy odcedzamy go i wrzucamy do miski z masą jajeczną. Dokładnie mieszamy. Można podać dodatkowo posypane tartym serem.

9 komentarzy:

  1. Ja czesto uzywam tagliatelle zamiast spaghetti i tez wychodzi oblednie - caly sekret tkwi w oblednej kremowosci sosu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sos carbonara to ulubiony mojego połówka;) Wieki nie robiłam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam makarony pod każdą postacią.

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę w końcu zrobić, ani nie robiłam, bo ani nie jadłam tego makaronu. Wygląda świetnie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny makaronik:) Fajnie,że użylaś innego niż spaghetti,bo dzięki temu jest nawet radośniej:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Niby i tak carbonara - a bez tego 'typowego' makaronu wygląda jak zupełnie inne danie :-) Fajnie, że zrobiłaś to inaczej!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja też długo nie mogłam się przemóc (bałam się, że przytyję) ... ale cieszę się, że się przełamałam.. i absolutnie nie żałuję ! Były wspaniałe (poza tym od dziecka lubiłam parówy xdd)

    skuś sie. Na prawdę warto !

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale fajnie wyglądają takie makaronowe listki, a sos carbonara bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiamy, a ten makaron masz super;)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...