wtorek, 6 grudnia 2011

Karkówka w sosie teriyaki

Karkówka w sosie teriyaki to kolejne wykorzystanie produktów marki Blue Dragon, które otrzymałam jakiś czas temu do testowania (tutaj coś więcej na ten temat). Jak dotąd spośród sosów saszetkowych, które wypróbowałam ten smakował mojemu bratu (drugiej osobie testującej smak) najbardziej. Jak dla mnie w samym sosie saszetkowym było zdecydowanie zbyt wiele słodyczy, dlatego po pierwsze dorzuciłam dodatkowy sos sojowy, a po drugie całość doprawiłam czarnym pieprzem by przełamać trochę słodki  posmak. Moim zdaniem ogólnie w sosach saszetkowych jest słodkawy posmak, co może przeszkadzać komuś kto nie lubi "słodyczy" w daniach wytrawnych. W syczuańskim pomidorowym zupełnie mi to nie przeszkadzało, tutaj wolałam sos troszkę doprawić :) Producent poleca ten sos do kurczaka lub krewetek, ja jednak chcąc iść trochę pod prąd zdecydowałam się przyrządzić go wraz z karkówką. Podałam go z pełnoziarnistym makaronem Blue Dragon, który zdecydowanie zagości w mojej kuchni jeszcze nie raz, ponieważ naprawdę mi zasmakował.

Składniki (na 2 porcje):

200 g karkówki

100-120 g makaronu (u mnie 2 gniazda pełnoziarnistego makaronu Blue Dragon)

1 średnia cebula

1/2 dużej żółtej papryki

1 saszetka sosu teriyaki Blue Dragon

0.5 łyżeczki sosu sojowego

1 ząbek czosnku

czarny pieprz, sól, mielona kolendra,

olej do smażenia

Karkówkę kroimy w niezbyt dużą kostkę. Posiekany drobno ząbek czosnku, sól, pieprz i ok. 0.5 łyżeczki mielonej kolendry mieszamy z 0.5 łyżki oleju. Do tej mieszanki wkładamy kawałki karkówki, dokładnie obtaczamy i odstawiamy na pół godziny do lodówki.

W woku rozgrzewamy trochę oleju, wrzucamy posiekaną cebulę i podsmażamy ją. Następnie dodajemy doprawioną karkówkę i smażymy ją. Kawałki karkówki mają być usmażone, ale soczyste. Pod koniec smażenia karkówki dodajemy pokrojoną w paseczki żółtą paprykę. Podsmażamy do gotowości karkówki, zalewamy sosem teriyaki, dodajemy sos sojowy. Podgrzewamy na małym ogniu jeszcze przez 2 minuty.

Makaron gotujemy zgodnie z wytycznymi na opakowaniu. Odcedzamy i wrzucamy do woka z mięsem w sosie. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy odrobiną czarnego pieprzu.

7 komentarzy:

  1. Ale się złożyło - ja dziś robiłam kurczaka w chińskim curry :)

    Fajny pomysł na karkówkę inaczej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sos teriyaki jest dobry do wszystkich rodzajów mięs, a także do ryb - uwielbiam. Twoja propozycja bardzo mi się podoba - prosta i musi być po prosu smaczna:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdarzyło mi się już jeść karkówkę w sosie teriyaki i potwierdzam, że jest rewelacyjna! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Do tej pory zawsze robiłam sos teriyaki (albo jego wariacje :)) samodzielnie, ale ostatnio kupiłam ten sam, który Ty wykorzystujesz w przepisie i muszę przyznać, że nieźle się sprawdza :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Próbowałem tych sosów - dobre składy, saszetka akurat na dwie porcje. Intensywnie się promują, chętnie przyjrzę się nowej marce.

    OdpowiedzUsuń
  6. Podoba mi się fajnie, że jest karkówka a nie jakiś kurczak :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...