sobota, 31 marca 2012

Omu-raisu

Czas zakończyć japońską zabawę. Niestety nie udało mi się przygotować tylu potraw ile chciałam, ale z pewnością jeszcze w najbliższym czasie pojawi się na moim stole parę japońskich dań.

Na koniec proponuję omu-raisu, które przygotowałam wraz z kilkoma innymi osobami (Maggie, Panna Malwinna, Michał, Pluskotka, Mirabelka, Wiera, Emma) Przepis pochodzi stąd. Omu-raisu to jajeczny omlet wypełniony farszem na bazie smażonego ryżu. Bardzo często w składzie ryżowego farszu znajdziemy kurczaka. Taki nadziany omlet jest bardzo lubiany przez dzieci, a podaje się go zazwyczaj polanego ketchupem.

Składniki (dla 2 osób):

280 g ugotowanego ryżu

130 g mięsa z udźca kurczaka

1/4 średniej cebuli

4 pieczarki

1/2 szklanki pokrojonej w kostkę papryki (lub zielonego groszku)

3/4 szklanki gęstego przecieru pomidorowego (passaty)

1 łyżka białego wina

1 listek laurowy

sól, pieprz

olej (u mnie ryżowy)

Na omlety:

4 jajka

2 łyżeczki śmietanki

sól, pieprz

Mięso z udźca kroimy w niezbyt duże kawałki, oprószamy solą i pieprzem. Cebulę i czosnek drobno siekamy, pieczarki kroimy w plastry. Na patelnię wlewamy trochę oleju, wrzucamy na niego czosnek. Gdy olej przejdzie zapachem czosnku wrzucamy cebulę i szklimy ją, następnie dodajemy mięso i podsmażamy je. W momencie gdy mięso zbrązowieje dodajemy pieczarki (ewentualnie dodajemy trochę oleju). Wlewamy wino, smażymy aż odparuje. Na patelnię wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy listek laurowy, trochę soli i pieprzu. Podduszamy przez kilka minut, wrzucamy paprykę. Na małym ogniu trzymamy aż sos trochę zgęstnieje, a następnie dodajemy ryż. Całość mieszamy i trzymamy na ogniu jeszcze chwilę aż ryż będzie ciepły. Zdejmujemy z patelni, dzielimy na dwie porcje.

Dwa jajka mocno ubijamy, dodajemy śmietankę, trochę soli i pieprzu, dalej ubijamy. Na bardzo gorącą patelnię wlewamy odrobinę oleju, smażymy na nim omlet. Na omlet wykładamy porcję ryżu z kurczakiem, zawijamy boki, przekładamy na talerz (przykładamy talerz do patelni, odwracamy patelnię do góry dnem przerzucając omlet z farszem w całości na talerz - w filmiku z którego pochodzi przepis jest to bardzo ładnie pokazane). Z pozostałymi jajkami postępujemy tak samo tworząc drugą porcję.

Podajemy z ketchupem :)




(kuchnia japonska-zaproszenie

12 komentarzy:

  1. Ciekawie i smakowicie wygląda :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. kolejny Omu-raisu do komplet ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Filmik jest swietny, pies-pomagier wymiata :) A danie pyszne, sycace i... zupelnie nie kojarzace sie z Japonia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no fakt, raczej z Europą :)
      A patrząc na te wszystkie przepisy wiem, co zrobiłam nie tak. nie dodałam śmietany do omleta...

      Usuń
  4. Pyszne danie, może nie takie japońskie, ale dla mnie to było i tak pierwsze spotkanie z tym krajem :) i, bynajmniej, absolutnie nie smakowało "jako tako". Dziś robię szybką powtórkę z nadmiaru ugotowanego ryżu :)
    Dziękuję za wspólną zabawę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Japońskie jak najbardziej - popatrzyłam sobie w internecie na knajpki z omu-raisu w Japonii. Duuuużo tego :D U mnie też będą powtórki.

      Usuń
  5. Pięknie wygląda :) dzięki za wspólne gotowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm, to danie musi być pyszne, zasisuję na po Świętach:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow ,wygląda super . Jeszcze nie widziałem takiego czegoś ,ani nie smakowałem .... co znaczy ,że staje się pozycją obowiązkową :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam :) Naprawdę pyszne :) Będę testować różne farsze ryżowe :)

      Usuń
  8. O wreszcie ktoś ma równie czerwony farsz jak ja. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. mniam, mniam :) kolejne danie wywołujące u mnie szybsze bicie serducha!

    Wesołych świąt życzę!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...