Na starcie chciałabym zaproponować potrawkę z klopsikami, którą przygotowałam wraz z Maggie, Panną Malwinną, Pluskotką, Paszczakiem oraz Yobadą. Bardzo dziękuję Wam za wspólne otwarcie akcji meksykańskiej :)
Przyrządziłam tą potrawę z kilkoma moimi zmianami, z podwójną ilością klopsików, by nakarmić wszystkich chętnych :) Czy ta potrawa w rzeczywistości ma meksykańskie pochodzenie ciężko powiedzieć, ale jest to bardzo smaczne danie i polecam wypróbowanie :)
Składniki (dla 6-7 osób):
800 g mięsa mielonego (najlepiej wołowiny, ale ja dałam mieszane wieprzowo-wołowe)
3 puszki po ok. 400 g krojonych pomidorów
2 puszki po ok. 400 g czerwonej fasoli
1 duża cebula
ok. 3 łyżek bułki tartej
1 jajko
2 łyżeczki kuminu
2 łyżeczki mielonej kolendry
2.5 łyżki pasty chipotle (z papryczek, można zastąpić np ostrą pastą paprykową i niewielką ilością wędzonej papryki)
ryż
Cebulę siekamy w drobną kostkę. Podsmażamy na 1 łyżce oliwy do miękkości, zdejmujemy z patelni. Mięso mieszamy z jajkiem, bułką tartą, pastą chipotle oraz przyprawami (po 1 i 1/4 łyżeczki kuminu i kolendry). Formujemy niewielkie klopsiki. Na patelnię dodajemy kolejną łyżkę oliwy i obsmażamy na niej klopsiki aż będą rumiane.
Do garnka przekładamy podsmażoną cebulę, dodajemy 3 puszki pomidorów oraz 1 puszkę wody. Doprowadzamy do lekkiego bulgotania, po czym przekładamy do pomidorów podsmażone klopsiki wraz z oliwą oraz odsączoną czerwoną fasolę. Dodajemy pozostały kumin i kolendrę. Na niewielkim ogniu podduszamy około 20 minut. Doprawiamy solą i pieprzem, podajemy z ryżem.
Podwojna porcja to calkiem niezly pomysl, bo to danie jest pyszne!
OdpowiedzUsuńShinju, z niecierpliwością czekam na Twoje meksykańskie propozycje. Szykuje się pikantny miesiąc ;)
OdpowiedzUsuńMniam, bardzo smacznie wygląda ta potrawka. Chętnie pooglądam dania z kuchni meksykańskiej. Ja bardzo rzadko mam z nią do czynienia.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
faktycznie duuuza porcja ;D
OdpowiedzUsuńSuper i czekam na kolejne meksykańskie dania
OdpowiedzUsuńCzekam na Twoje kolejne propozycje na dania rodem z Meksyku;)
OdpowiedzUsuńTaka ta potrawa meksykańska, jak ryba po grecku jest z Grecji...
OdpowiedzUsuńRównież negatywne są mile widziane. Szkoda tylko, że nie masz odwagi się podpisać wydając taką opinię.
UsuńNa pewno pyszne!
OdpowiedzUsuń