wtorek, 1 maja 2012

Meksykańska potrawka z klopsikami

Zabawę z Meksykiem czas zacząć... :) W ciągu najbliższego miesiąca zaprezentuję Wam parę ciekawych i bardzo smacznych dań pochodzących z kuchni meksykańskiej. Bardzo chciałabym, żeby ta kuchnia przypadła Wam do gustu w równym stopniu co mnie.

Na starcie chciałabym zaproponować potrawkę z klopsikami, którą przygotowałam wraz z Maggie, Panną Malwinną, Pluskotką, Paszczakiem oraz Yobadą. Bardzo dziękuję Wam za wspólne otwarcie akcji meksykańskiej :)

Przyrządziłam tą potrawę z kilkoma moimi zmianami, z podwójną ilością klopsików, by nakarmić wszystkich chętnych :) Czy ta potrawa w rzeczywistości ma meksykańskie pochodzenie ciężko powiedzieć, ale jest to bardzo smaczne danie i polecam wypróbowanie :)


Składniki (dla 6-7 osób):

800 g mięsa mielonego (najlepiej wołowiny, ale ja dałam mieszane wieprzowo-wołowe)

3 puszki po ok.  400 g krojonych pomidorów

2 puszki po ok. 400 g czerwonej fasoli 

1 duża cebula

ok. 3 łyżek bułki tartej

1 jajko

2 łyżeczki kuminu

2 łyżeczki mielonej kolendry

2.5 łyżki pasty chipotle (z papryczek, można zastąpić np ostrą pastą paprykową i niewielką ilością wędzonej papryki)

ryż

Cebulę siekamy w drobną kostkę. Podsmażamy na 1 łyżce oliwy do miękkości, zdejmujemy z patelni. Mięso mieszamy z jajkiem, bułką tartą, pastą chipotle oraz przyprawami (po 1 i 1/4 łyżeczki kuminu i kolendry). Formujemy niewielkie klopsiki. Na patelnię dodajemy kolejną łyżkę oliwy i obsmażamy na niej klopsiki aż będą rumiane.

Do garnka przekładamy podsmażoną cebulę, dodajemy 3 puszki pomidorów oraz 1 puszkę wody. Doprowadzamy do lekkiego bulgotania, po czym przekładamy do pomidorów podsmażone klopsiki wraz z oliwą oraz odsączoną czerwoną fasolę. Dodajemy pozostały kumin i kolendrę. Na niewielkim ogniu podduszamy około 20 minut. Doprawiamy solą i pieprzem, podajemy z ryżem.



9 komentarzy:

  1. Podwojna porcja to calkiem niezly pomysl, bo to danie jest pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Shinju, z niecierpliwością czekam na Twoje meksykańskie propozycje. Szykuje się pikantny miesiąc ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, bardzo smacznie wygląda ta potrawka. Chętnie pooglądam dania z kuchni meksykańskiej. Ja bardzo rzadko mam z nią do czynienia.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super i czekam na kolejne meksykańskie dania

    OdpowiedzUsuń
  5. Czekam na Twoje kolejne propozycje na dania rodem z Meksyku;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Taka ta potrawa meksykańska, jak ryba po grecku jest z Grecji...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również negatywne są mile widziane. Szkoda tylko, że nie masz odwagi się podpisać wydając taką opinię.

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...