poniedziałek, 2 lipca 2012

Czerwone curry z krewetkami, pomidorami i papryką

Ten przepis to moja własna wariacja na temat tajskiego curry. Zainspirowany przepisami na oryginalne curry, jednak przygotowane po mojemu :) Na pewno różni się sporo od takiego prawdziwego curry jadanego w Tajlandii, nie będę twierdziła inaczej. Jednak przygotowuje się je szybko i jest bardzo smaczne, dlatego pomyślałam, że warto je tutaj zaprezentować. A już wkrótce bardzo podobne zielone curry z kurczakiem. :)

Składniki (4 porcje):

1 czerwona papryka

2 pomidory, obrane ze skórki (u mnie żółte)

2 łyżeczki czerwonej pasty curry

1/2 puszki mleczka kokosowego (ok. 200 ml)

1 czerwona cebula

2 ząbki czosnku

kawałeczek świeżego imbiru

1 papryczka chilli

2 łyżki oleju

ryż basmati ugotowany na sypko do podania

Paprykę i pomidory kroimy w kostkę. Czerwoną cebulę kroimy w ćwierćplasterki. Czosnek, imbir i papryczkę chilli siekamy drobno. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej wrzucamy na niego czosnek, imbir, papryczkę i cebulę. gdy cebula zmięknie dorzucamy paprykę. Podsmażamy przez 2-3 minuty, dodajemy pastę curry i podsmażamy kolejną minutę. Następnie wlewamy mleczko kokosowe i dodajemy pomidory. Na małym ogniu pozwalamy by sos lekko pyrkotał przez 6-7 minut. Ewentualnie lekko dosalamy do smaku. Dodajemy krewetki do sosu. Całość trzymamy na ogniu do czasu aż krewetki będą gotowe (te wcześniej obgotowane jakieś 1.5-2 minuty, te surowe ok. 4). Danie możemy posypać posiekaną kolendrą, ale ja jej nie miałam.

Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem basmati.





6 komentarzy:

  1. Krewetki i mleczko kokosowe- pycha ;D fajna wariacja na temat tradycyjnego curry ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moze i rozni sie od tego, ktore serwuje sie w Tajlandii, ale na pewno smakuje rownie dobrze!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też mam swoją wersję curry. Zawsze wychodzi inaczej, ale kto by się takim szczegółem przejmował ;-) Twoje wygląda smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Twoje też wyglądają extra:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę przyznać, że taki obiad to bym zjadła bardzo, bardzo chętnie.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...