niedziela, 8 lipca 2012

Zielone curry z kurczakiem, papryką i porem

W poście o czerwonym curry z krewetkami obiecałam drugą wersję, zieloną z kurczakiem. To również moja własna wariacja na temat zielonego curry. Spotkało się u mnie z ciepłym przyjęciem. Moim zdaniem jest naprawdę bardzo smaczne, dlatego chciałabym się z Wami podzielić tym przepisem :) Mam nadzieję, że spotka się z uznaniem :)

Składniki (4 porcje):

350-400 g piersi kurczaka

2 łyżeczki zielonej pasty curry

1/2 puszki mleczka kokosowego (ok. 200 ml)

1 czerwona papryka

1 czerwona cebula

2 ząbki czosnku

1 por (biała część)

2 łyżki oleju

świeża kolendra do posypania

ryż basmati ugotowany na sypko do podania

Pierś kurczaka oczyszczamy z błonek, kroimy w cienkie paseczki. Paprykę kroimy w kostkę. Czerwoną cebulę kroimy w ćwierćplasterki, białą część pora w półplasterki. Drobno siekamy czosnek.

Na rozgrzany olej wrzucamy czosnek i cebulę. Po chwili dorzucamy kurczaka i rumienimy go z każdej strony. Dodajemy paprykę i pora. Podsmażamy przez 2-3 minuty, dodajemy zieloną pastę curry i podsmażamy kolejną minutę. Następnie wlewamy mleczko kokosowe. Niech całość lekko pyrkocze na małym ogniu przez około 5 minut. Próbujemy, możemy doprawić odrobiną soli i pieprzu. Przed podaniem posypujemy świeżą posiekaną kolendrą. Podajemy z ryżem.


11 komentarzy:

  1. Smaczny obiad:) Lubię zieloną pastę carry:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie :) Ja jeszcze tej pasty nie próbowałam nigdy .
    Pozdrawiam.:)

    OdpowiedzUsuń
  3. jest wszystko w składzie co lubię, więc chetnie skorzystam z pomysłu

    OdpowiedzUsuń
  4. Noooo take dania to ja lubię, na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. lubie twoje przepisy jak diabli ;p

    OdpowiedzUsuń
  6. O rany! Jak ja kocham takie potrawy!

    OdpowiedzUsuń
  7. same pyszności na tym blog-u:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie kolorowe potrawy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję za przepis, bardzo mi pomógł :)
    K.W.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...