Do stworzenia takich grzanek zainspirowała mnie pajda chleba ze smalcem i boczkiem, którą mieliśmy okazję zjeść w trakcie sierpniowej wizyty na Jarmarku Św. Dominika odbywającego się co roku w Gdańsku. Dobry chleb, czosnek, smaczny boczek - całość tworzy dość swojskie jedzenie. Proste grzanki postanowiłam urozmaicić serem.
Z parmezanu można przygotować różne chrupiące dodatki - chrupiące chipsy parmezanowe, parmezanowe koszyczki, parmezanowe skorupki... Ja wykorzystałam taką skorupkę do moich grzanek :)
Składniki:
2 kromki dobrego chleba
1 ząbek czosnku
plastry wędzonego boczku (jeśli kroimy boczek wzdłuż to po 1,2 plastry na kromkę - w zależności od szerokości, jeśli kroimy boczek wszerz to kilka małych plasterków boczku na kromkę - u mnie wersja 2)
tarty parmezan lub stary szeneker - ser który tworzy skorupkę
Plastry boczku wykładamy na rozgrzaną patelnię i rumienimy z obu stron (ja lubię takie bardziej chrupiące).
Kromki chleba opiekamy w tosterze lub piekarniku by były lekko chrupiące. Ząbek czosnku obieramy i nacieramy nim chrupiący chleb. Na grzankę wykładamy usmażony boczek. Wierzch posypujemy drobnymi wiórkami. Tak przygotowane grzanki wstawiamy do zapieczenia (grzanie od góry) na parę chwil, by ser zmienił się w chrupiącą skorupkę.
A tutaj porządna kromka z Jarmarku Św. Dominika. W jej przypadku zjedzenie jednej kromki chleba nabiera zupełnie nowego znaczenia :)
o podobają mi się takie grzanki
OdpowiedzUsuńwchodzę a tu od rana takie pyszności...mmm
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie:D
OdpowiedzUsuńu nas w domu na pewno byłoby paru chętnych na takie grzanki:D
OdpowiedzUsuńja wprawdzie amatorka boczku nie jestem, ale znam pare osob, ktore by sie daly pokroic za takie piekne zapiekanki :)
OdpowiedzUsuńsame pyszne składniki, mniam, mniam:))))
OdpowiedzUsuńwarte grzechu ;p
OdpowiedzUsuńNo warte :) Kaloryczne, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić :)
UsuńMniammmmm... ależ bym zjadła. :-)))
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie jedzonko.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńJa jestem wielką zwolenniczką różnego rodzaju grzanek. W szczególności gdy przygotowuje je w tosterze https://duka.com/pl/agd/tostery i jak są jeszcze gorące to dopiero nakładam składniki. Oczywiście dzieciaki takie tosty lubią najbardziej na słodko.
OdpowiedzUsuń