sobota, 22 września 2012

Czosnkowe grzanki z boczkiem i serową skorupką

Do stworzenia takich grzanek zainspirowała mnie pajda chleba ze smalcem i boczkiem, którą mieliśmy okazję zjeść w trakcie sierpniowej wizyty na Jarmarku Św. Dominika odbywającego się co roku w Gdańsku. Dobry chleb, czosnek, smaczny boczek - całość tworzy dość swojskie jedzenie. Proste grzanki postanowiłam urozmaicić serem.

Z parmezanu można przygotować różne chrupiące dodatki - chrupiące chipsy parmezanowe, parmezanowe koszyczki, parmezanowe skorupki... Ja wykorzystałam taką skorupkę do moich grzanek :)

Składniki:

2 kromki dobrego chleba
1 ząbek czosnku
plastry wędzonego boczku (jeśli kroimy boczek wzdłuż to po 1,2 plastry na kromkę - w zależności od szerokości, jeśli kroimy boczek wszerz to kilka małych plasterków boczku na kromkę - u mnie wersja 2)
tarty parmezan lub stary szeneker - ser który tworzy skorupkę

Plastry boczku wykładamy na rozgrzaną patelnię i rumienimy z obu stron (ja lubię takie bardziej chrupiące).

Kromki chleba opiekamy w tosterze lub piekarniku by były lekko chrupiące. Ząbek czosnku obieramy i nacieramy nim chrupiący chleb. Na grzankę wykładamy usmażony boczek. Wierzch posypujemy drobnymi wiórkami. Tak przygotowane grzanki wstawiamy do zapieczenia (grzanie od góry) na parę chwil, by ser zmienił się w chrupiącą skorupkę.


A tutaj porządna kromka z Jarmarku Św. Dominika. W jej przypadku zjedzenie jednej kromki chleba nabiera zupełnie nowego znaczenia :)


11 komentarzy:

  1. o podobają mi się takie grzanki

    OdpowiedzUsuń
  2. wchodzę a tu od rana takie pyszności...mmm

    OdpowiedzUsuń
  3. u nas w domu na pewno byłoby paru chętnych na takie grzanki:D

    OdpowiedzUsuń
  4. ja wprawdzie amatorka boczku nie jestem, ale znam pare osob, ktore by sie daly pokroic za takie piekne zapiekanki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. same pyszne składniki, mniam, mniam:))))

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpowiedzi
    1. No warte :) Kaloryczne, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić :)

      Usuń
  7. Mniammmmm... ależ bym zjadła. :-)))
    Uwielbiam takie jedzonko.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja jestem wielką zwolenniczką różnego rodzaju grzanek. W szczególności gdy przygotowuje je w tosterze https://duka.com/pl/agd/tostery i jak są jeszcze gorące to dopiero nakładam składniki. Oczywiście dzieciaki takie tosty lubią najbardziej na słodko.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...