czwartek, 13 września 2012

Kurczak w sosie paprykowym - paprikáscsirke

Paprikáscsirke to danie przyrządzane z kawałków kurczaka duszonych w sosie paprykowym. Wybrałam je do naszego kolejnego wspólnego gotowania, którego tematyką była węgierska potrawa z papryką. Nie chciałam robić popularnego gulaszu czy lecza, więc rozejrzałam się za czymś innym. Znalazłam ten przepis i od razu wiedziałam, że to jest to. Przygotowany do kurczaka sos jest bardzo smaczny, delikatny. Myślę, że świetnie nadawałby się np do klopsików. Polecam :)

Razem ze mną w gotowaniu udział wzięli: TomekMaggie , Wiera oraz Dobromiła.

Składniki (dla 4-5 osób):

4 łyżki masła (u mnie klarowane)

1 cebula, pokrojona w kostkę

8 górnych części udek (u mnie 4 całe udka, podzielone na pałki i podudzia)

1 puszka (400 g) krojonych pomidorów

1 duża zielona papryka, pokrojona w kostkę

1 ząbek czosnku, posiekany drobno

1 łyżka słodkiej węgierskiej papryki w proszku

175 ml wody

sól, pieprz

200 ml śmietany (u mnie 18%)

2 łyżki mąki pszennej

Masło rozpuszczamy na dużej, głębokiej patelni lub w garnku. Szklimy na nim cebulę, a następnie układamy oprószone solą i pieprzem kawałki kurczaka. Obsmażamy kurczaka do zbrązowienia. Do obsmażonego kurczaka dodajemy paprykę, pomidory, słodką paprykę oraz czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy wodą, mieszamy.

Zawartość garnka doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i pod przykryciem dusimy przez 35-40 minut. Mąkę mieszamy z śmietaną. Uduszonego kurczaka wyjmujemy na talerz, pozostawiając w garnku sos. Do mąki i śmietany dodajemy pół chochli gorącego sosu, mieszamy, a następnie całość rozprowadzamy w pozostałym sosie.

Gdy sos będzie się połączy i trochę zgęstnieje ponownie przekładamy do niego kurczaka. Trzymamy na małym ogniu jeszcze przez chwilę, po czym podajemy.

W oryginale tą potrawę podaje się z małymi kluseczkami nokedli (jak niemieckie spaetzle), lecz ja podałam tą potrawę z białym ryżem.





7 komentarzy:

  1. na pomysl paprykowego sosu jeszcze nie wpadlam ;p

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardo apetyczne, uwielbiam udka, to jedno z moich ulubionych mięs, duszone w paprykowym sosie muszą być pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepysznie sie zapowiada! Kolejny dowod na to, ze kurczak nie musi byc nudny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Shinju, klarujesz sama masło? Bo jeśli tak, to miałabym mnóstwo pytań w "wolnym czasie"...
    Muszę zrobić taki sos. Jak najszybciej, póki mam jeszcze trochę czasu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowite udka. :)
    Taki sos musi smakować wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Twój przepis posłużył mi jako inspiracja na jeden z obiadów. Ale było smacznie.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...