wtorek, 5 marca 2013

Małe kotleciki wieprzowo-wołowe ze szczypiorkiem. Dip czosnkowo - szczypiorkowy. Ryż curry z marchewką.

Jeśli tak jak ja lubicie szczypiorek to przyrządzony przeze mnie zestaw powinien przypaść Wam do gustu. Kotleciki są bardzo miękkie i soczyste z wyczuwalnym smakiem szczypiorku, którego jest w nich całkiem sporo :) Usmażone na patelni grillowej na rumiano stanowią pyszny mięsny element dania. Niedawno przygotowałam podobne szaszłyki wieprzowe z papryką, serem i szczypiorem, tym razem są nieco prostsze. Wykorzystałam też drobny szczypiorek zamiast grubego pochodzącego od dymki.

Kotleciki podałam z sypkim ryżem doprawionym curry oraz z dwoma sosami: znanym sosem tysiąca wysp oraz jogurtowym dipem czosnkowo-szczypiorkowym. Oba sosy świetnie tutaj pasowały :)


Jogurtowy dip czosnkowo-szczypiorkowy

180-200 g gęstego jogurtu greckiego
1 łyżeczka białego octu winnego
1/2 łyżeczki oliwy
1/3 pęczku szczypiorku, drobno pokrojonego
2 ząbki czosnku, bardzo drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę
sól, pieprz

Jogurt grecki mieszamy z szczypiorkiem i czosnkiem. Dodajemy ocet winny i oliwę. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Odstawiamy na godzinę do lodówki.



Kotleciki ze szczypiorkiem (6 sztuk)

300 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe)
1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę
2 ząbki czosnku, przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany
2/3 pęczku szczypiorku, drobno pokrojonego
1 duże jajko
3 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
olej do smażenia

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i szklimy na nim cebulę. Dodajemy czosnek i przesmażamy go. Odstawiamy całość do przestygnięcia. 

Mięso mielone mieszamy z cebulą i czosnkiem, szczypiorkiem. Dodajemy jajko i bułkę tartą, całość dokładnie wyrabiamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Otrzymaną masę odstawiamy na pół godziny.

Masę dzielimy na 6 części i formujemy z nich wałeczki. Smażymy je z każdej strony na rozgrzanej patelni grillowej (posmarowanej niewielką ilością oleju). Wałeczki można nadziać na patyczki szaszłykowe i podawać w formie szaszłyków

Ryż curry z marchewką (porcja dla 2 osób)

1 mała marchewka, pokrojona w bardzo drobną kostkę
100 g długoziarnistego ryżu
2 łyżki oliwy
3/4 szklanki wody gorącej wody
1/2 łyżeczki przyprawy curry
1 łyżeczka masła
sól

W rondlu z grubym dnem, na małym ogniu rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy na nią pokrojoną marchewkę i obsmażamy przez 2-3 minuty. Dodajemy suchy ryż. Przesmażamy go, a następnie zalewamy gorącą wodą. Solimy wodę (ok. 1/3 łyżeczki soli) i dodajemy curry. Zagotowujemy całość. Następnie od razu przykrywamy szczelnie pokrywką i ustawiamy na najmniejszym możliwym ustawieniu palnika na kuchence. Gotujemy przez około 10 minut bez podnoszenia pokrywki, a następnie zdejmujemy z palnika i odstawiamy na kolejne 10 minut (również nie zdejmując pokrywki). Po 10 minutach dodajemy masło, mieszamy je z ryżem i ponownie przykrywamy na minutę. Podajemy.



4 komentarze:

  1. Ja za szczypiorkiem przepadam, zatem to coś dla mnie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musiały być pyszne te kotleciki. U nas szczypiorek nie jest za bardzo popularny. W sklepach można czasem kupić taki cieniutki w doniczce, ale nie przepadam za nim. Nie ma to jak prawdziwy szczypior. Na wiosnę może sobie sama go wyhoduję z cebuli, bo właśnie mi uświadomiłaś, jak dawno go już nie jadłam. Najbardziej lubię go z twarożkiem i do jajek.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tym razem wykorzystałam taki cienki szczypiorek, ale też najbardziej lubię ten gruby :) Koniecznie wyhoduj :)

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...