sobota, 9 marca 2013

Zupa ogórkowa

Podobno Polacy dzielą się na tych, którzy lubią zupę pomidorową i na tych lubiących ogórkową... Taką opinię usłyszałam ostatnio i mam z nią spory problem. Ja należę do tych, którzy lubią obie te zupy :) 

Moja zupa ogórkowa musi być kwaśna i podana z ziemniakami. Zawiera pokaźną ilość gotowanej marchewki. Przed podaniem możemy podać ją z świeżym, posiekanym koperkiem. Ja wyciągam koperek z zamrażarki i Wam również polecam mrożenie już posiekanego i stosowanie go do potraw. To zupełnie inny smak niż przy użyciu koperku suszonego.

Dzisiaj zapraszam Was na moją wersję zupy ogórkowej. Smacznego :)


Bulion drobiowy (przepis na ok. 2.5 litra):

1 korpus kurczaka
2 udźce kurczaka
2 marchewki, obrane
1 pietruszka, obrana
kawałek selera, obrane
kawałek zielonej części pora
1.5 łyżki suszonej cebuli
4 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
1/2 łyżeczki ziaren kolorowego pieprzu
sól

Korpus oraz udźce kurczaka dokładnie myjemy. Wkładamy do dużego garnka i zalewamy 3 litrami zimnej wody. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień, zdejmujemy z wierzchu szumowiny. (Wiem, że niektórzy tego nie robią, ale ja robię.) 

Dodajemy do garnka marchewki, selera, pietruszkę, pora, a także suszoną cebulę, ziele angielskie, liście laurowe i pieprz. Ponownie zagotowujemy. Skręcamy palnik i na małym ogniu, pod częściowym przykryciem gotujemy przez 1 - 1.5 godziny. Pod koniec solimy nieznacznie. 

Należy uważać z soleniem, aby po dodaniu ogórków kiszonych nie otrzymać zbyt słonej zupy. Jeśli planujemy wykorzystać bulion jako bazę do innej zupy niż ogórkowa to sól możemy dodać wraz z innymi przyprawami na początku gotowania. Część bulionu wykorzystujemy do przygotowania zupy ogórkowej, resztę zamrażamy do późniejszego wykorzystania :)

Zupa ogórkowa (5-6 porcji):

1.2 litra bulionu drobiowego (niezbyt słonego)
500 g kiszonych ogórków
2 łyżki masła
6 ziemniaków średniej wielkości, pokrojonych w drobną kostkę
2 marchewki, ugotowane w czasie gotowania bulionu
3 łyżki śmietany
sól, pieprz

Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy ziemniaki i gotujemy je do miękkości. 

W międzyczasie ogórki ścieramy na drobnych oczkach tarki. W garnku rozgrzewamy masło i wykładamy na nie starte ogórki wraz z płynem, który otrzymaliśmy podczas ich ścierania. Dusimy ogórki z masłem na malutkim ogniu przez 12-15 minut. 

Gdy ziemniaki będą już miękkie, dodajemy do garnka rozgniecione widelcem ugotowane marchewki. Odrobinę gorącego płynu dodajemy do śmietany. Mieszamy z nią, a następnie całość przelewamy do garnka z bulionem. Zagotowujemy, dodajemy podduszone ogórki. Ponownie zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

10 komentarzy:

  1. Ja też lubię obie:) Ja też właśnie 5 minut temu zjadłam michę ogórkowej, córka nadal wcina:) Pycha, uwielbiam...:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja również lubię obie zupy :) Obie sa inne i pyszne.
    A twoja wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja do ogórkowej uwielbiam jeszcze dodać jajko ugotowane na twardo i posiekanę w drobną kostkę. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. robię podobną ;)
    i też lubię obie zupy, zresztą lubię wszystkie zupy (no, oprócz szczawiowej)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też mrożę koperek, a suszonego nie znoszę:).
    Ja jestem zagorzałą fanką pomidorowej! :) Ogórkową za to uwielbia mój Mężczyzna :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ostatnio padło hasło'ogórkowa.. no i wygrała pomidorowa, ale następnym razem w takim razi emoże pomysł powróci :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja też lubię obie te zupki, mniam,mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. A ja nie smażę ogórków, trę je na tarce, i po ugotowaniu bulionu z warzywami (włoszczyzna, ziemniaki) wrzucam je do środka i chwilę tylko gotuję razem... Rzecz jasna, do zupy ogórkowej musi być deczko śmietany, a na zagryzkę pajdka chleba z masłem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja lubię gdy tarte ogórki przejdą trochę smakiem masła :)

      Usuń
  9. oj wieki nie jadłam ogórkowej a bardzo lubię, przypomniałaś mi o niej :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...