Po testowaniu sosu Tikka masala oraz pasty Tandoori przyszła pora na wypróbowanie sosu Korma marki Patak's otrzymanego w paczce od marki Patak's. Jest to sos łagodny, z wyczuwalnym smakiem kokosa. Zastanawiałam się jak można połączyć ten delikatny indyjski sos z naszą rodzimą polską kuchnią. I moje myśli skierowały się ku kotletom. :)
W mojej rodzinie bardzo często usmażone kotlety pozostałe z obiadu (zarówno takie w panierce jak i te bez panierki) przygotowuje się następnego dnia w sosie. Dzięki temu kotlety podgrzewają się, ale nie stają się suche jak przy podgrzewaniu samodzielnym. Pomyślałam, że warto sprawdzić jak taki sos korma sprawdzi się do naszych kotletów :) W wielu polskich domach kotlety doprawia się jedynie solą i pieprzem i dlatego tylko takie przyprawy wykorzystałam do doprawienia swojego mięsa. Kotlety pokroiłam w mniejsze kawałki by wygodniej było je jeść, ale jeśli chcecie sobie oszczędzić czasu to możecie je podgrzewać w całości :) Wykorzystując kotlety usmażone poprzedniego dnia otrzymujecie błyskawicznie przygotowany obiad - w sam raz w przypadku zabieganego dnia. Jeśli jednak macie trochę więcej czasu to warto pomyśleć o nieco dłuższym w przygotowaniu dodatku :)
Z polskim domem kojarzą mi się też ziemniaki, które są najczęstszym dodatkiem obiadowym chyba w większości naszych domów. U mnie znajdują się nieco w cieniu ryżu, kaszy i makaronów, ponieważ nie jestem wielbicielką zwyczajnych ziemniaków gotowanych w wodzie. Za to pieczone ziemniaki to zupełnie inna sprawa :) Uwielbiam je :) Tym razem dzięki zastosowaniu ostrych papryczek oraz ziół i czosnku ziemniaki są pikantne i intensywne w smaku. Wspaniale uzupełniają się smakiem z delikatnym sosem pokrywającym mięso. Upieczony ziemniak wraz z sosem korma tworzą ciekawy i smaczny duet :)
Przepis na pikantne, ziołowe ziemniaki dodaję do akcji kulinarnej Zielnik Kuchenny.
Szynka w sosie korma (4 porcje)
450 g szynki wieprzowej
350 g sosu Korma marki Patak's
50 ml gorącej wody
sól, pieprz
oliwa do smażenia
Szynkę wieprzową kroimy w plastry o grubości 1 cm i rozbijamy. Każdy z plastrów doprawiamy solą i pieprzem po obu stronach. Na patelni mocno rozgrzewamy oliwę i smażymy plastry szynki po 2 minuty z każdej strony, a następnie zdejmujemy z patelni.
Każdy z przesmażonych plastrów kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do garnka. Mięso zalewamy sosem korma i dodajemy gorącą wodę. (Warto wlać ją najpierw do słoika po sosie, by wypłukać resztę sosu.) Na małym ogniu podduszamy mięso w sosie przez 10-12 minut.
Pikantne, ziołowe ziemniaki (4 porcje)
800 g ziemniaków do pieczenia, średni rozmiar ziemniaków
5-6 łyżek oliwy
1 gałązka świeżego rozmarynu (6-7 cm)
4-5 gałązek świeżego tymianku
2 suszone papryczki peperoncino, pokruszone
3 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1/3 -1/2 łyżeczki soli
Ziemniaki obieramy i kroimy w ósemki. Z gałązek tymianku obrywamy listki, z gałązki rozmarynu igiełki rozmarynu.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią pokruszone papryczki oraz listki tymianku i igiełki rozmarynu. Smażymy 30 sekund, a następnie dodajemy pokrojone ziemniaki. Obsmażamy je przez około 2 minuty mieszając, aby ziemniaki pokryły się oliwą. Po dwóch minutach wyłączamy ogień pod patelnią. Ziemniaki solimy i dokładnie mieszamy.
Foremkę do zapiekania wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ziemniaki z całą oliwą. Dodajemy czosnek, mieszamy całość w foremce. Wstawiamy foremkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg). Ziemniaki pieczemy przez 35 minut. W czasie pieczenia kilkakrotnie mieszamy ziemniaki w foremce.
Uwielbiam kormę. Czy ten gotowy sos wyszedł smaczny? Zawsze robię kormę sama, ale to wtedy nie jest taki szybki obiad, a lubię ją na tyle, że chętnie poznałabym szybki zamiennik kiedy nie ma czasu się bawić w samodzielne robienie :)
OdpowiedzUsuńTen gotowy sos jest całkiem smaczny, ale bardzo wyczuwalny jest w nim kokos. A z kormą różnie bywa. Przygotowana z niektórych przepisów w ogóle nie jest kokosowa. Ogólnie jest to zamiennik dobrej jakości i niezłym smaku jak na produkt gotowy - wszystko zależy na ile odpowiadałby Ci smak kokosa. Tutaj kokos w składzie występuje wysoko w postaci mleczka kokosowego, a dodatkowo są również wiórki kokosowe.
UsuńDzięki! Wypróbuję go kiedyś, bo jednak czasem nie ma to jak obiad w kilkanaście minut.
UsuńPycha! Bardzo fajnie się to wszystko ze sobą komponuje :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie :)
Bardzo udany pomysł na kotlety :)
OdpowiedzUsuńSpadlaś mi jak z nieba z tym przepisem! Mam w spizarce sloik sosu Korma, a w lodowce szynke surową , nawet pokrojona w plastry. Tak sie zastanawiałam, co by tu i prosze! Serdeczne dzięki!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że mój pomysł Ci się przyda :) Mam nadzieję, że taki zestaw będzie Ci smakował :)
Usuń