czwartek, 4 września 2014

Makaron z pomidorami i ricottą

Koniec sierpnia i wrzesień to najlepszy czas dla jedzenie pomidorów. Własnie teraz dostępne są te najlepsze - gruntowe. Gdy dojrzeją zaczynają uwodzić smakiem i zapachem. Zapach pomidorów sprawia człowiekowi przyjemność. Warto ten zapach i smak zamknąć w słoiku tworząc własny przecier, a następnie wykorzystać go do przygotowania pysznej zupy lub sosu w środku zimy. A w tej chwili warto korzystać z pomidorów ile tylko się da, choćby przygotowując makaron w sosie pomidorowym. Dzisiaj proponuję Wam połączenie świeżych pomidorów z suszonymi oraz ricottą, dzięki której sos będzie gęsty i kremowy. Za takimi wrześniowymi obiadami wprost przepadam. 

Polecam również przygotowanie właśnie teraz świeżej meksykańskiej salsy pico de gallo, którą śmiało możecie podać do mięs oraz pomidorowego risotta, któremu gruntowe pomidory nadadzą doskonały smak.

Makaron w sosie pomidorowym z ricottą


Składniki (2 porcje):

2 podłużne pomidory (dużo miąższu, małe gniazdo nasienne)
2 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
1 suszona ostra papryczka peperoncino (lub szczypta płatków chilli) - można pominąć
3 łyżki oliwy
4-5 suszonych pomidorów z oliwy, pokrojonych w kostkę
3 łyżki sera ricotta
sól, pieprz, cukier
4-5 plasterków szynki, parmeńskiej, serrano, szwarcwaldzkiej lub innej ulubionej tego typu
200 g makaronu (u mnie makaron literki)

Pomidory obieramy ze skórki, a następnie kroimy w drobną kostkę. Na oliwie obsmażamy przez chwilę czosnek z pokruszoną papryczką (lub płatkami chilli). Dodajemy pomidory, szczyptę soli i cukru i na malutkim ogniu dusimy je, aż zaczną się rozpadać na pomidorowy sos (7-8 minut). Następnie dodajemy suszone pomidory, a po 2 minutach ricottę i 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu. Rozprowadzamy ricottę w sosie pomidorowym. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (najlepiej świeżo mielonym), zdejmujemy z ognia. 

W czasie przygotowania sosu gotujemy makaron al dente. Gorący makaron od razu przekładamy do sosu i dokładnie w nim obtaczamy. Na koniec dodajemy porwane plastry szynki, mieszamy i podajemy.

2 komentarze:

  1. Świetny pomysł, super kształt tego makaronu.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie. Pomidorki teraz najlepsze. :)
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...