Dzisiaj chciałabym zaprosić Was na kolejne pyszne curry. Nadal pozostajemy w połączeniach klimatów morskich, tym razem łososia i słodkich ziemniaków. Dodatkowo kierując się doświadczeniami z przeszłości wykorzystałam passatę pomidorową, bo łosoś i pomidory doskonale ze sobą współgrają (polecam curry z łososiem, krewetkami i szpinakiem) oraz sycącą ciecierzycę. Efekt gotowania godny polecenia i zdecydowania wart powtarzania.
Składniki (4 porcje):
2 szalotki, posiekane
2 ząbki czosnku, posiekane
1,5 łyżki masła klarowanego
1 łyżeczka czerwonej pasty curry
200 g batata, pokrojonego w kostkę
300 g filetu z łososia
200 g ciecierzycy, ugotowanej lub z puszki (waga ziaren)
200 g passaty pomidorowej
165 ml mleka kokosowego (mała puszka)
sos rybny
świeża kolendra
Filet z łososia pozbawiamy skóry, a samo mięso kroimy w grubszą kostkę (tak na jeden kęs). W garnku rozgrzewamy klarowane masło i szklimy na nim szalotki wraz z ząbkami czosnku. Dodajemy pastę curry i dokładnie rozprowadzamy ją w tłuszczu w garnku. Dodajemy pokrojonego batata i obsmażamy go przez chwilę z szalotkami w paście curry. Następnie wlewamy passatę pomidorową i 100 ml wody. Zagotowujemy, skręcamy ogień i gotujemy pod przykryciem, aż bataty zmiękną. Gdy bataty będą już ugotowane dodajemy do garnka ciecierzycę i łososia oraz wlewamy mleko kokosowe. Gotujemy przez kolejnych 5-7 minut (po 3-4 minutach doprawiamy do smaku sosem rybnym). Podajemy z białym ryżem, posypane porwanymi lub posiekanymi listkami świeżej kolendry.
Polecam również ostatnio przygotowywane krewetki z batatami w mleczku kokosowym i paście curry.
Bardzo lubię przygotowywać domowe curry. Twoja wersja jest bardzo apetyczna :))
OdpowiedzUsuńJa też bardzo lubię. A teraz kupiłam sobie spory pojemnik pasty panang, więc popróbuję trochę curry z jej wykorzystaniem.
UsuńDzisiaj trafiłam na tego bloga i musiałam tu napisać - zrobiłam to curry i wyszło naprawdę przepyszne! :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę Kasiu, że Ci smakowało. Polecam również to z łososiem, krewetkami i szpinakiem :)
UsuńRewelacja – patrzyłam na komentarze i na pewno wyjdzie bardzo smaczne danie :)
OdpowiedzUsuńThis is a great inspiring article. Good work you have on this. Keep it up.
OdpowiedzUsuńYou put helpful information. Keep blogging man. Thankyou for sharing
OdpowiedzUsuńGreat job. Looking to read this next post. Keep up the amazing spirit. Thanks
OdpowiedzUsuńI located the information very useful. You're a great author in this generation, thanks
OdpowiedzUsuńHi there, this website is actually nice and really sharing nice thoughts.
OdpowiedzUsuńI was delighted to read this kind of article, very much useful. Many thanks
OdpowiedzUsuńI am reading articles online and this is one of the best, Thankyou for providing this
OdpowiedzUsuńI have you bookmarked to check out new stuff post. keep it up. Its greatt
OdpowiedzUsuńIts full of information here that I am looking for, Great work you have in here!
OdpowiedzUsuń