czwartek, 18 lutego 2016

Curry z łososiem, batatem i ciecierzycą

Dzisiaj chciałabym zaprosić Was na kolejne pyszne curry. Nadal pozostajemy w połączeniach klimatów morskich, tym razem łososia i słodkich ziemniaków. Dodatkowo kierując się doświadczeniami z przeszłości wykorzystałam passatę pomidorową, bo łosoś i pomidory doskonale ze sobą współgrają (polecam curry z łososiem, krewetkami i szpinakiem) oraz sycącą ciecierzycę. Efekt gotowania godny polecenia i zdecydowania wart powtarzania. 


Składniki (4 porcje):

2 szalotki, posiekane
2 ząbki czosnku, posiekane
1,5 łyżki masła klarowanego
1 łyżeczka czerwonej pasty curry
200 g batata, pokrojonego w kostkę
300 g filetu z łososia
200 g ciecierzycy, ugotowanej lub z puszki (waga ziaren)
200 g passaty pomidorowej
165 ml mleka kokosowego (mała puszka)
sos rybny
świeża kolendra

Filet z łososia pozbawiamy skóry, a samo mięso kroimy w grubszą kostkę (tak na jeden kęs). W garnku rozgrzewamy klarowane masło i szklimy na nim szalotki wraz z ząbkami czosnku. Dodajemy pastę curry i dokładnie rozprowadzamy ją w tłuszczu w garnku. Dodajemy pokrojonego batata i obsmażamy go przez chwilę z szalotkami w paście curry. Następnie wlewamy passatę pomidorową i 100 ml wody. Zagotowujemy, skręcamy ogień i gotujemy pod przykryciem, aż bataty zmiękną. Gdy bataty będą już ugotowane dodajemy do garnka ciecierzycę i łososia oraz wlewamy mleko kokosowe. Gotujemy przez kolejnych 5-7 minut (po 3-4 minutach doprawiamy do smaku sosem rybnym). Podajemy z białym ryżem, posypane porwanymi lub posiekanymi listkami świeżej kolendry. 

Polecam również ostatnio przygotowywane krewetki z batatami w mleczku kokosowym i paście curry.

14 komentarzy:

  1. Bardzo lubię przygotowywać domowe curry. Twoja wersja jest bardzo apetyczna :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też bardzo lubię. A teraz kupiłam sobie spory pojemnik pasty panang, więc popróbuję trochę curry z jej wykorzystaniem.

      Usuń
  2. Dzisiaj trafiłam na tego bloga i musiałam tu napisać - zrobiłam to curry i wyszło naprawdę przepyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę Kasiu, że Ci smakowało. Polecam również to z łososiem, krewetkami i szpinakiem :)

      Usuń
  3. Rewelacja – patrzyłam na komentarze i na pewno wyjdzie bardzo smaczne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. This is a great inspiring article. Good work you have on this. Keep it up.

    OdpowiedzUsuń
  5. You put helpful information. Keep blogging man. Thankyou for sharing

    OdpowiedzUsuń
  6. Great job. Looking to read this next post. Keep up the amazing spirit. Thanks

    OdpowiedzUsuń
  7. I located the information very useful. You're a great author in this generation, thanks

    OdpowiedzUsuń
  8. Hi there, this website is actually nice and really sharing nice thoughts.

    OdpowiedzUsuń
  9. I was delighted to read this kind of article, very much useful. Many thanks

    OdpowiedzUsuń
  10. I am reading articles online and this is one of the best, Thankyou for providing this

    OdpowiedzUsuń
  11. I have you bookmarked to check out new stuff post. keep it up. Its greatt

    OdpowiedzUsuń
  12. Its full of information here that I am looking for, Great work you have in here!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...