Składniki (na 2 porcje):
12-14 krewetek Black Tiger
1 biała papryka
1 łyżeczka pasty paprykowej (pikantnej)
1 łyżeczka oliwy z oliwek (u mnie Terra di Bari, która z każdym dniem smakuje mi coraz bardziej)
1 łyżka sosu sojowego
makaron typu noodle (porcja dla dwóch osób)
ziołowy pieprz
+ oliwa do smażenia
W małej miseczce mieszamy oliwę z pastą paprykową, dodajemy odrobinę ziołowego pieprzu. Do tej mieszaniny wkładamy krewetki, dokładnie w niej obtaczamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Makaron noodle namaczamy we wrzątku zgodnie, aż zmięknie. Paprykę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy i wrzucamy na nią pokrojoną paprykę. Podsmażamy przez 1-2 minuty po czym dodajemy do papryki krewetki z całą zalewą. Smażymy, aż krewetki będą różowiutkie, przez jakieś 3-4 minuty. Następnie dodajemy miękki makaron oraz sos sojowy, mieszamy całość i podgrzewamy jeszcze przez chwilę. Podajemy.
kocham noodle. kocham krewetki. z białą papryką doświqadczenia jeszcze nie mam, bardzo mi się spodobał ten przepis. Myślę by potestowac z chili... mam podobne danie po wlosku, moze pojde w skosną strone, sladem za Toba :)
OdpowiedzUsuńHi hi, jak tylko zobaczylam zdjecie i tytul wpisu od razu pomyslalam o Tobie! :):):)
OdpowiedzUsuńwww.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Uwielbiam takie dania:)
OdpowiedzUsuńz niewielu rzeczy, których o Tobie wiem, to wiem na pewno: lubisz krewetki :) bardzo fajna, szybka propozycja!
OdpowiedzUsuńI teraz się biję w pierś, że mój Tomek nie przepada za krewetkami... Ale ja uwielbiam
OdpowiedzUsuńsuper fajowo ze prowadzisz bloga. buziaki z Lizbony, wlasnie robie krewetki:)
OdpowiedzUsuńBrzmi i wygląda przepysznie :-) Kiedyś muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuń