czwartek, 14 czerwca 2012

Serowa jajecznica z szczypiorkiem i boczkiem

Jajka to bardzo uniwersalny składnik śniadaniowy. Można je przyrządzić na niezliczoną ilość sposobów: na miękko, na twardo, sadzone (w tysiącach odmian), w koszulce (też z różnymi sosami i dodatkami), w formie omletu.... i oczywiście w formie jajecznicy. A jajecznicę można przyrządzić na bardzo wiele sposobów.

Przyznam szczerze, że rzadko samodzielnie przygotowuję jajecznicę. Najczęściej jem taką przygotowaną przez T. On potrafi dodać do jajecznicy pół lodówki tworząc za każdym razem coś innego. Jednak czasem nachodzi mnie ochota by samodzielnie przyrządzić sobie jajecznicę na leniwe śniadanie. Ta pora roku, świeży szczypiorek przywieziony prosto z działki... no nie mogło się obyć bez jajecznicy z dużą ilością szczypiorku. Ser w jajecznicy też lubię, więc przyrządziłam sobie coś w sam raz dla mnie :)

Składniki (na 1 porcję):

2 jajka
2 plasterki parzonego boczku (lub wędzonego, ale wtedy musimy uważać przy soleniu jajecznicy)
2 łyżki tartego żółtego sera (bardzo drobne oczka tarki)
1 czubata łyżka posiekanego drobno szczypiorku
sól, pieprz

Plastry boczku kroimy w paseczki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię (jeśli jest bardzo chudy to możemy dodać dosłownie kroplę oleju). Podsmażamy boczek na małym ogniu aż będzie rumiany i lekko chrupiący. W tym czasie w miseczce roztrzepujemy lekko jajka, doprawiamy solą i pieprzem.Gdy boczek będzie już podsmażony wlewamy jajka na patelnię. (Jeśli z boczku wytopi się za dużo tłuszczu to możemy trochę odlać.) Mieszamy na patelni całość. Gdy jajka zaczną się ścinać dodajemy tarty ser i mieszamy. Jajka na patelni cały czas mieszamy aż do uzyskania lubianego przez nas stopnia ścięcia.Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek i dokładnie mieszamy.


Polecam też:

- jajecznicę góralską
- jajecznicę meksykańską

6 komentarzy:

  1. Jajecznica na bogato? Czemu nie!

    OdpowiedzUsuń
  2. ja przyznam się szczerze, że nie znam smaku jajecznicy z serem :D ale ze szczypiorkiem - wiadomo, obłędna... moja ulubiona to ta z pomidorami ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam :) Fajnie dopasowuje się ten ser do jajek.

      Usuń
  3. Jajecznica to moje ulubione śniadania, fajnie, że można ją przygotować na tyle sposobów! Nie jadłam jeszcze z serem :D

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...