Jeśli potrzebujecie naprawdę błyskawicznego posiłku to te placuszki będą idealne :) Całość przygotowania trwa 10 minut, więc trudno o szybsze danie :) Autorką tego przepisu jest moja mama. Ciasto do ich przygotowania jest zbliżone do ciasta na leniwe kluseczki z serków. Można je podać zarówno na lekki obiad, jak i smakowite śniadanie. Podane proporcje wystarczą na dwie patelnie (ok. 26 cm) pełne małych placuszków.
Myślę, że te placuszki zasmakują każdemu maluchowi, a i są idealne na początki wspólnego gotowania mamy i dziecka. Proste, szybkie, smakowite.. :)
Składniki:
1 waniliowy serek homogenizowany (200 g)
1 jajko
100 - 150 g mąki pszennej (w zależności od gęstości serka, jeśli będzie rzadki to więcej mąki)
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
masło
+ ew. cukier do posypania
Wszystkie składniki mieszamy razem do uzyskania gładkiego ciasta. Na patelni rozgrzewamy masło. Łyżeczką nakładamy na rozgrzane masło małe placuszki. Smażymy z każdej strony do przyrumienienia. Podajemy lekko oprószone cukrem.
Świetny przepis, zapamiętuje :)
OdpowiedzUsuńjadłąm i mi nie smakowały
OdpowiedzUsuńDokładnie takie jadłaś? No cóż, każdy ma prawo do własnej opinii. Nam smakują.
UsuńA czy myślisz, że dałoby się zastąpić czymś mąkę pszenną? Jestem na diecie, a przepis brzmi super :)
OdpowiedzUsuńPrzyznam szczerze, że nie wiem czy można by ją zastąpić. Bo stosując inną mąkę (np razową) otrzymamy inny smak. Nigdy nie próbowałam, więc nie wiem.
UsuńJoanna, a na jakiej jesteś diecie? Jeżeli na bezglutenowej to do racuchów tylko mixy mąk. Jak masz jakieś pytania to zapraszam do siebie:)
UsuńCo do przepisu, to my swojego czasu często jadaliśmy podobneracuchy:) Najczęściej zimą i z dodatkiem powideł:)
jestem na diecie low carb, więc bardzo ograniczam węglowodany proste, jem tylko złożone :)
Usuńsą wyśmienite!
OdpowiedzUsuńuwielbiam :)
OdpowiedzUsuńJakie one są pyszne! Mniam, bardzo mi się podobają:)
OdpowiedzUsuńNieeeee, no muszę spróbować. :-)
OdpowiedzUsuńkluseczki znałam, jasna sprawa, ale placuszki jak do tej pory robiłam z innych serków. Bravo Shinju!!!
OdpowiedzUsuńWygladaja CUDNIE!!! Juz sobie zapisuje do zrobienia!
OdpowiedzUsuńMilo, ze zajrzalas do akcji :):):)
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Dzieci nie mam, więc ciężko mi brać udział aktywny w Twojej akcji. Ale myślę, że to jest fajna akcja :)
UsuńSmaki z dzieciństwa;) Uwielbiam je;)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis!
OdpowiedzUsuńJakie fajne placuszki. W sam raz dla już wyrośniętych dzieci też :]
OdpowiedzUsuńekstra przepis - juz wiem co bedzie na obiadek w piatek :D
OdpowiedzUsuńplacuszki z pewnością zasmakowałyby i dużym i małym, ale jeśli chodzi o dzieci to lepiej smażyć na oleju rzepakowym, bogatym w omega-3. Zresztą dorosłym smażenie na maśle też nie służy, bo źle wpływa na serce a ponadto masło szybko się przypala.
OdpowiedzUsuńZ identycznego ciasta robię kluseczki kładzione łyżką na wrzątek! Super przepis:)uniwersalny
OdpowiedzUsuńNo oczywiście bez proszku do pieczenia;)
UsuńTeż robię takie kluseczki kładzione na wrzątek :) Nawet je tutaj podlinkowałam :) Pyszne są.
Usuń