poniedziałek, 16 lipca 2012

Tortilla z wieprzowiną, fetą i warzywami

Schab środkowy to nie tylko smażone kotlety schabowe i upieczona wędlina kanapkowa. Można przyrządzić z niego cała masę ciekawych dań - m.in. zastosować jako nadzienie do tortilli. Tak nadziana tortilla to danie dość szybkie do przyrządzenia. Najwięcej czasu zajmuje zajmuje krojenie składników, potem idzie już z górki :) Jest to świetny pomysł na wspólny posiłek dla kilku osób. Przygotowujemy wszystkie składniki, układamy w miseczkach, siadamy przy stole... i każdy nakłada sobie czego chce i w ilościach go interesujących. Ilość połączeń smakowych, które można tu zastosować jest naprawdę spora. Ja przygotowywałam już tortille z kurczakiem i tortille z paskami sojowymi.

Składniki:

8 pszennych tortilli

6-7 plastrów schabu środkowego (nie grubsze niż 1 cm)

1/2 puszki kukurydzy

1 żółta papryka

1 czerwona papryka

120 g sera feta

1/2 białej cebuli (lub czerwonej)

domowy sos czosnkowy

ulubiony sos chilli

sól

1/2 łyżeczki młotkowanego pieprzu z kolendrą (lub pieprz + kolendra + biała gorczyca, gotowa przyprawa ma 60% pieprzu, 15 % kolendry i 25 % białej gorczycy)

1 łyżeczka oleju + olej do smażenia

Plastry schabu lekko rozbijamy, a następnie kroimy w cienkie ok. 0.5 cm plasterki. Doprawiamy je solą i młotkowanym pieprzem z kolendrą, dodajemy olej (1 łyżeczkę). Mieszamy i odstawiamy na 30 minut do lodówki.

Kukurydzę odsączamy, paprykę kroimy wzdłuż w cienkie paseczki (i każdy paseczek na pół). Ser feta drobno rozkruszamy widelcem. Cebulę drobno siekamy.

W woku rozgrzewamy olej (ok 1 łyżki) i smażymy na nim schab aż będzie z wierzchu lekko chrupiący. Tortille podgrzewamy przez kilka sekund w kuchence mikrofalowej lub piekarniku (tak by zmiękły i łatwiej się rolowały). Na środku każdej tortilli układamy mięso i papryki, posypujemy kukurydzą, posiekaną cebulą i pokruszoną fetą. Polewamy ok. 2 łyżkami sosu czosnkowego i odrobina sosu chilli (ilość zależy od tego jak ostry farsz chcemy - ja dodawałam ok. 2/3 łyżeczki do tortilli). Zawijamy tortillę. Podajemy.



Przepis dodaję do akcji tortillowej.


Przy okazji tego wpisu chciałam wspomnieć o ostatnim z trzech noży, które otrzymałam do testowania od firmy Makro Cash and Carry - nożu do mięsa o ostrzu długości 250 mm. Nóż o takim kształcie miałam już wcześniej w domu, więc jestem świadoma jego zalet. Nóż do mięsa Horeca Select nadaje się świetnie do krojenia zarówno surowego mięsa (jak u mnie w tym przypadku krojenia pojedynczych kotletów ze schabu) jak i mięsa po obróbce cieplnej. Jeśli lubicie zjeść na obiad tzw. sztukę mięsa, to nóż do mięsa świetnie będzie się nadawał do jej ukrojenia. Podobnie jest z wędlinami - nóż do mięsa umożliwia krojenie ładnych plasterków zarówno z wędlin samodzielnie przygotowanych jak i tych kupionych w kawałku. Jeśli chodzi o moje zadowolenie z noża otrzymanego od Makro to poziom zadowolenia jest wysoki. Nóż jest ostry, wygodny w użyciu, a w surowego mięso wchodzi bardzo sprawnie :) Jego długie ostrze pozwala na krojenie naprawdę dużych kawałków mięsa, co jest bardzo istotną zaletą według mnie. Jeśli jesteście wielbicielami mięs i wędlin to warto, aby Wasza szuflada została uzupełniona o nóż do mięsa. A tutaj możecie poczytać o mojej opinii o innych nożach: Szefa i Santoku.



7 komentarzy:

  1. Stwierdzam, że tortilla zaczyna mnie prześladować!
    Tak mi się marzy zrobić własną - bezglutenową:)
    Jutro u mnie na blogu będziesz mogła zobaczyć jakie fajne tarty mi wyszły z ciasta na tortille:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pewnością zajrzę do Ciebie, bo jestem bardzo ciekawa tej tarty :)

      Usuń
  2. bardzo smakowite, zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne :). Aż się głodna zrobiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowita tortilla:)Fajnie się komponuje ten serek feta:)

    OdpowiedzUsuń
  5. A w lidlu właśnie tydzień meksykański, kupiłam tortille naturalną i smakową, dziś u mnie też taka uczta

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...