sobota, 27 października 2012

Curry z kurczakiem, dynią i brokułami

To już moje drugie danie typu curry, gdzie dynia pełni istotną rolę. Tym razem zdecydowałam się na wersję z mięsem, a konkretnie z kurczakiem. Mam ostatnio pod dostatkiem mleczka kokosowego, więc jestem pewna, że takie dania będą się na moim stole pojawiać częściej. To curry jest bardzo smaczne. Myślę, że powinno zasmakować wielbicielom tego typu dań :)

Składniki:

400 g pokrojonego w kostkę miąższu dyni (u mnie odmiana butternut)

200 g piersi kurczaka, pokrojonej w kostkę, oprószonej solą i pieprzem

100 g różyczek brokuła, porozdzielane

1 duża cebula, pokrojona w kostkę

2 ząbki czosnku, posiekane lub przeciśnięte przez praskę

niecała 1 łyżka posiekanego świeżego imbiru

1 ostra papryczka, posiekana

1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej (lub trochę świeżej lub marynowanej)

2 listki limonki kaffir

300 ml gorącej wody

150 ml mleczka kokosowego

1 łyżeczka czerwonej pasty curry

1 łyżka klarowanego masła/ghee

sól, pieprz

Smażymy na patelni kurczaka oprószonego solą i pieprzem - aż zacznie brązowieć. Odstawiamy na bok.

W garnku rozgrzewamy klarowane masło (ghee) i dodajemy cebulę. Gdy zmięknie dodajemy posiekany imbir, czosnek oraz papryczkę. Podsmażamy przez minutę, a następnie dodajemy dynię, pastę z trawy cytrynowej oraz listki limonki kaffir. Obsmażamy przez 1-2 minuty. Następnie wlewamy gorącą wodą. Pod przykryciem dusimy całość.

Gdy dynia będzie już praktycznie miękka dodajemy do garnka  kurczaka oraz różyczki brokuła. Gotujemy przez około 5 minut, a następnie dodajemy do garnka mleczko kokosowe i czerwoną pastę curry. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na małym ogniu jeszcze przez kilka minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wyjmujemy listki limonki.

Podajemy z ryżem basmati.



Oczywiście dodaję przepis do Festiwalu Dyni organizowanego co roku przez Beę:


Polecam również inne dania z dynią, które przyrządziłam w tym sezonie:


10 komentarzy:

  1. Karolina,
    u Ciebie też dyniowe curry!
    Pysznie.
    Ciekawa jestem jak łączy się smakowo brokuł z dynią.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dlaczego twierdzisz, ze nie jest bardzo smaczne? Ja jestem wlasnie wielbicielka tego rodzaju dan i tajszczyzny w ogole i mysle, ze u mnie bylby to hit. Nie przypominam sobie, zebym laczyla dynie z brokulami. Bardzo ciekawe!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O rany, wyłapałaś mój błąd :D Oczywiście powinno być "jest bardzo smaczne" :) Tak to jest jak człowiek na szybko pisze :)

      Usuń
  3. Czy pominięcie mleka kokosowego (z braku) istotnie wpłynie na całokształt ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że smak zmieni się dość istotnie. Możesz spróbować przygotować takie danie z dodaniem śmietanki kremówki, ale nie będziesz miała wtedy kokosowego posmaku i niewykluczone, że będziesz musiała trochę mocniej doprawić. Możesz też samodzielnie zrobić mleko kokosowe poprzez zmiksowanie wiórków kokosowych z wodą i śmietanką kremówką.

      Usuń
  4. super!!! @Jotha, zdecydowanie polecam namoczenie w goracej wodzie platkow kokosowych. Wydziela aromat i delikatny posmak, kremowa konsystence mozna uzyskac ze smiatany.

    Shinju, bede gotowac niebawem bo dynia az prosi sie zeby cos z nia zrobic :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...