Składniki:
400 g pokrojonego w kostkę miąższu dyni (u mnie odmiana butternut)
200 g piersi kurczaka, pokrojonej w kostkę, oprószonej solą i pieprzem
100 g różyczek brokuła, porozdzielane
1 duża cebula, pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku, posiekane lub przeciśnięte przez praskę
niecała 1 łyżka posiekanego świeżego imbiru
1 ostra papryczka, posiekana
1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej (lub trochę świeżej lub marynowanej)
2 listki limonki kaffir
300 ml gorącej wody
150 ml mleczka kokosowego
1 łyżeczka czerwonej pasty curry
1 łyżka klarowanego masła/ghee
sól, pieprz
Smażymy na patelni kurczaka oprószonego solą i pieprzem - aż zacznie brązowieć. Odstawiamy na bok.
W garnku rozgrzewamy klarowane masło (ghee) i dodajemy cebulę. Gdy zmięknie dodajemy posiekany imbir, czosnek oraz papryczkę. Podsmażamy przez minutę, a następnie dodajemy dynię, pastę z trawy cytrynowej oraz listki limonki kaffir. Obsmażamy przez 1-2 minuty. Następnie wlewamy gorącą wodą. Pod przykryciem dusimy całość.
Gdy dynia będzie już praktycznie miękka dodajemy do garnka kurczaka oraz różyczki brokuła. Gotujemy przez około 5 minut, a następnie dodajemy do garnka mleczko kokosowe i czerwoną pastę curry. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na małym ogniu jeszcze przez kilka minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wyjmujemy listki limonki.
Podajemy z ryżem basmati.
Oczywiście dodaję przepis do Festiwalu Dyni organizowanego co roku przez Beę:
Polecam również inne dania z dynią, które przyrządziłam w tym sezonie:
Na obiadek idealne!
OdpowiedzUsuńKarolina,
OdpowiedzUsuńu Ciebie też dyniowe curry!
Pysznie.
Ciekawa jestem jak łączy się smakowo brokuł z dynią.
Ciekawie musi smakować :)
OdpowiedzUsuńDlaczego twierdzisz, ze nie jest bardzo smaczne? Ja jestem wlasnie wielbicielka tego rodzaju dan i tajszczyzny w ogole i mysle, ze u mnie bylby to hit. Nie przypominam sobie, zebym laczyla dynie z brokulami. Bardzo ciekawe!
OdpowiedzUsuńO rany, wyłapałaś mój błąd :D Oczywiście powinno być "jest bardzo smaczne" :) Tak to jest jak człowiek na szybko pisze :)
Usuńcurry uwielbiam kazde ;)
OdpowiedzUsuńI dynia! Super :)
OdpowiedzUsuńCzy pominięcie mleka kokosowego (z braku) istotnie wpłynie na całokształt ?
OdpowiedzUsuńMyślę, że smak zmieni się dość istotnie. Możesz spróbować przygotować takie danie z dodaniem śmietanki kremówki, ale nie będziesz miała wtedy kokosowego posmaku i niewykluczone, że będziesz musiała trochę mocniej doprawić. Możesz też samodzielnie zrobić mleko kokosowe poprzez zmiksowanie wiórków kokosowych z wodą i śmietanką kremówką.
Usuńsuper!!! @Jotha, zdecydowanie polecam namoczenie w goracej wodzie platkow kokosowych. Wydziela aromat i delikatny posmak, kremowa konsystence mozna uzyskac ze smiatany.
OdpowiedzUsuńShinju, bede gotowac niebawem bo dynia az prosi sie zeby cos z nia zrobic :)