środa, 30 kwietnia 2014

Burgery z ciecierzycy i kuskusu

Jeśli obserwujecie mojego bloga od jakiegoś czasu to pewnie już wiecie, że lubię przygotowywać różnego rodzaju bezmięsne burgery, np burgery z zielonej soczewicy i marchewki czy burgery z czerwonej fasoli. Najczęściej przygotowuję je z różnych strączków: soczewicy, ciecierzycy czy fasoli. Poza smakiem ich zdecydowaną zaletą jest to, że są bardzo sycące. Burgery, które chciałabym Wam dzisiaj zaprezentować przyrządziłam z ciecierzycy oraz razowego kuskusu (ale zwyczajny kuskus również się świetnie sprawdzi). Doprawione zostały paprykowo-pomidorową pastą, imbirem oraz czosnkiem. Podałam je w świeżo upieczonych bułeczkach z rukolą, czerwoną cebulą i jogurtowym sosem czosnkowym. Można je podać również samodzielnie jako kotleciki lub uformować z masy mniejsze, nieco spłaszczone kulki (jak falafel) i włożyć w tortillę czy chlebek pita

Tym razem wegetariańskie burgery przygotowałam wspólnie z Mirabelką i Siankoo, do których również Was zapraszam :)

Burger z cieciorki i kuskusu

Składniki (na 6 burgerów):

1/2 szklanki kuskusu (u mnie razowy)
1 czerwona cebula, drobno posiekana
1 łyżka drobno posiekanego imbiru
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
2 łyżki oliwy
2 płaskie łyżeczki pasty warzywnej na bazie papryki np ajvar, adżika (u mnie turecka pasta na bazie przecieru paprykowej, pomidorowego, orzechów włoskich)
400 g konserwowej ciecierzycy (waga samych ziaren, po odsączeniu)
1 jajko, żółtko oddzielone od białka
sól, pieprz
bułka tarta, ziarna sezamu
olej do smażenia

Do podania:
6 bułeczek
świeża rukola
1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie plasterki
jogurtowy sos czosnkowy

Kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Klasyczny kuskus wystarczy zalać wrzątkiem, razowy należy kilka minut gotować. 

Ciecierzycę odsączamy, opłukujemy, dokładnie osuszamy. Przekładamy do blendera i miksujemy. Dodajemy pastę warzywną. Dokładnie mieszamy.

Czerwoną cebulę smażymy wraz z imbirem i czosnkiem na oliwie, a następnie odstawiamy do ostudzenia. Ostudzone przekładamy do miski z ciecierzycą.  Dodajemy gotowy kuskus. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Na koniec łączymy całą masę z żółtkiem, odstawiamy na kilka minut.

Z przygotowanej masy formujemy 6 burgerów. Delikatnie obtaczamy je najpierw w białku jaja, a następnie w bułce tartej wymieszanej z ziarnami sezamu. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron.

2 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...