Cemita poblana to kanapka wywodząca się z meksykańskiego regionu Puebla. Podawana jest zwykle w bułce z sezamem, przypominającej brioszkę. Podstawą tej niezwykle popularnej kanapki jest mięso np carnitas, meksykański salceson lub wołowa milanesa czyli cienki kotlet wołowy w panierce, smażony w głębokim tłuszczu. Poza mięsem w kanapce często pojawia się awokado, liście papalo, ser, cebula, salsa roja czy papryczki chipotle. Ja zdecydowałam się przygotować swoje kanapki z carnitas z łopatki wieprzowej oraz salsą z papryczek chipotle. Niedostępne w Polsce meksykańskie delikatne sery zastąpiłam suchą mozzarellą z krowiego mleka.
Kanapki cemitas poblanas przygotowałam wraz z Panną Malwinną w ramach mojej akcji kulinarnej Hola Mexico.
Składniki (4 kanapki):
4 pszenne bułki cemitas lub inne bułki z sezamem
400 g carnitas z łopatki wieprzowej
1 duże, dojrzałe awokado
1 bardzo mała cebula, pokrojona w cienkie plasterki
4 łyżki salsy chipotle lub 2 papryczki chipotle w sosie adobo (zmiksowane z sosem)
8 łyżek tartej mozzarelli (suchej, nie świeżej z serwatki)
Gotowe carnitas podgrzewamy na patelni na małym ogniu. Tak aby go za bardzo nie wysuszyć. Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę. Miąższ wyjmujemy łyżką ze skórki. Miąższ awokado kroimy w plasterki.
Każdą bułkę przekrawamy na pół. Na dolnej części układamy porcję mięsa (ok. 100 g), następnie na mięso mozzarellę, nieco cebuli. Polewamy łyżką sosu. Na każdej układamy 1/4 plastrów awokado. Przykrywamy górną częścią bułki.
Twoja kanapka wygląda niesamowicie pożywnie. No i mnie skusiłaś, rozmrażam łopatkę i będę robić carnitas :)
OdpowiedzUsuńJest niesamowicie sycąca jak na tylko kanapkę. A carnitas warto przygotować, to bardzo smaczne mięso. Bez problemu można przygotować więcej i zamrozić, by potem używać do kanapek, tacos, pszennych tortilli itp :)
Usuń