wtorek, 14 lipca 2009

Spaghetti Puttanesca

Zachęcona apetycznymi zdjęciami na forum cincin oraz pochlebnymi opiniami postanowiłam ugotować dzisiaj spaghetti z sosem puttanesca wg przepisu podanego przez Seniorkę. Otrzymany makaron charakteryzował się niezwykle aromatycznym zapachem czosnku i chilli, a pomidorowy sos wyraźnie przeszedł smakiem czarnych oliwek i kaparów. Każdemu polecam wypróbowanie tego przepisu. Oto przepis w lekko zmienionej przeze mnie formie.

Składniki:

50 dag makaronu spaghetti

2 po 40 dag krojonych pomidorów (u mnie Pudliszki)

1 łyżka kaparów

3 fileciki anchois (pokrojone drobno)

0.5 szklanki czarnych oliwek

2 łyżki oliwy

3 posiekane ząbki czosnku

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

1/2 łyżeczki chilli w proszku

1 ostra czerwona papryczka

pieprz (u mnie kolorowy świeżo mielony)

parmezan

Na rozgrzaną oliwę wsypujemy chilli, pokrojoną drobno papryczkę, posiekany czosnek i natkę pietruszki. Przez około minuty podsmażamy, uważając aby czosnek się nie przypalił. Następnie wlewamy pomidory i zagotowujemy je, po czym przykrywamy i na małym ogniu dusimy przez około 5 minut. Do podduszonych pomidorów dodajemy anchois, kapary i pokrojone w plasterki oliwki. Całość ponownie dusimy pod przykryciem około 8 - 10 minut. Doprawiamy do smaku pieprzem. W międzyczasie wstawiamy wodę na makaron i gotujemy go al dente. Ugotowany makaron wrzucamy do garnka z sosem i dokładnie mieszamy. Tak otrzymany makaron z sosem podajemy posypany parmezanem. Smacznego.

2 komentarze:

  1. Masz racje, brzmi (i wyglada) pysznie i pewnie tak wlasnie bylo :)
    A papryczka na talerzu przeslodka :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. To ja wpadam na dużą porcję. Ale bez tej gigantycznej papryki. :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...