poniedziałek, 25 października 2010

Spaghetti dyniowo - pomidorowe

Dzisiaj świętujemy Międzynarodowy Dzień Makaronu. Ja uwielbiam makaron w każdej możliwej postaci. Musiałam wziąć udział w MDM. Postanowiłam to połączyć z Festiwalem Dyni organizowanym jak co roku przez Beę.

Składniki (dla 2 osób):

200 g dyni (obranej, oczyszczonej, pokrojonej w kostkę)

1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego

0.5 łyżeczki kminu rzymskiego

chilli, pieprz ziołowy

1.5 łyżki oliwy z oliwek

o.5 szklanki wody + 3 łyżki

makaron spaghetti (porcja dla 2 osób)

Dynię wrzucamy do miseczki, zalewamy oliwą, dodajemy kminem rzymskim, szczyptą ziołowego pieprzu i chilli (w zależności od tego jak pikantny sos chcemy otrzymać). Mieszamy i odstawiamy do lodówki na godzinę.

Po godzinie rozgrzewamy patelnię i na nią wrzucamy dynię. Podlewamy odrobiną wody i podduszamy do zmięknięcia (podlewając co jakiś czas wodą). Gdy dynia będzie miękka dodajemy koncentrat pomidorowy i 3 łyżki wody i dokładnie mieszamy. Miksujemy na gładki sos. Doprawiamy odrobiną soli.

Makaron gotujemy al dente, wrzucamy na patelnię z sosem i dokładnie mieszamy.



5 komentarzy:

  1. a czy TY wiesz, że ja, tak w ogóle, to mam na jutro przygotować do obiadu sos pomidorowy? :D haha a to niespodziewanka :-) może ja rano pójdę poszukać małej dyńki? ;-) chętnie posmakowałabym sosu eh dlaczego mieszkasz tak daleko?! wyślij :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Shinju - jak zawsze kusisz i zachwycasz. zjadłabym na kolację porcyjkę makaronu;)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm... ale fajne smaki u Ciebie, bardzo chetnie bym takie zjadla:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow Bardzo ładnie wygląda ten makaron :)

    OdpowiedzUsuń
  5. o matko z córką i wszyscy święci, jakież to cudo :D

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...