piątek, 6 maja 2011

Cacik

Grecja ma swoje tzatziki, natomiast Turcja ma swój cacik. I ja ten cacik bardzo lubię. Dlatego w ramach obecnego weekendu pod znakiem GP Turcji przyrządziłam również cacik (bazując na tym przepisie).

cacik - turecki sos (dip) na bazie jogurtu i ogórków

Składniki:

1 ogórek

1 szklanka jogurtu bałkańskiego

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka posiekanej mięty

2 łyżeczki posiekanego koperku

1 łyżeczka białego octu winnego

3 łyżeczki oliwy z oliwek

1 łyżeczka soli

Ogórka obieramy, usuwamy nasiona i ścieramy drobno. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Dodajemy do niego jogurt, rozgniecione ząbki czosnku oraz pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy.

Przepis dodaję do akcji "F1 od kuchni"

F1 od kuchni

4 komentarze:

  1. bardzo lubie taki sosik:)

    OdpowiedzUsuń
  2. oprócz mięty, resztę składników przeważnie mam w domu ;-) fajny sosik, nigdy wcześniej nie wiedziałam o jego istnieniu i nazwie, dlatego cieszę się, że go zrobiłaś i podzieliłaś się nim z nami :-) pozdrawiam Cię Karolciu z Gdyni ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealny do mięs! ;-))


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...